:..♥ M.ÿ.$.T.O.R.ÿ. ♥ ®..:: Mei 2011

Followers

Selasa, Mei 31

:..6 BuLan ..:

assalamualaikum...
ye pe khabar semua....
sowy lah yer aku lama x update blog aku neh...
seriusly aku mmg xder mood nak update....
pepg buta neh aku tergerak hati nak update blog neh dgn tajuk entry aku neh....
kenapa dgn 6bulan????
ok lah aku cerita kan yer....

habis dah 6bulan aku sebagai penganggur terhormat....
masuk 1/06/2011 bulan ke-7 aku menganggur....
kenapa aku boleh mengaggur selama tuh???
kenapa aku tak dpt2 lg kerja???
aku neh memilih sgt ker dlm bidang kerjaya???
aku tak rs menyusahkan family aku ker???
aku tak rs nak bayar hutang2 belajar aku ker???

ye begitu byk skali persoalan yg aku pk n dpt dr org2 sekeliling aku...
cukup lah sekadar semua persoalan tu aku telan dlm2 kat diri neh...
ye tiada sesiapa yg tahu apa yg aku rs selama aku menganggur ini???
mereka cuma tahu mengomen n mengata saja pasal aku yg menganggur ini....

ohh kenapa aku xberjaya dlm setiap interview yg aku hadiri???
mcm2 alasan yg aku dpt....
tak cukup aktif+tak cukup kuat utk aku hadapi cabaran dlm kerja....
itu adalah reason yg paling aku tak leh lupa smpi sekarang.....
adakah menjadi salah tak aktif+tak tough semasa dlm alam U???
klu itu menjadi masalah aku perlu mgulang semula alam U aku....
aku btl2 tak paham.....

aku takder hati ker nak tlg@balas jasa parents aku????
tipulah klu aku kata aku xder hati n perasaan nak tlg@balas jasa mereka...
tipu sgt2.....
lg2 thn dpn mereka akan bersara tak kan smpi tahap tu jugak mereka nak menyara aku yg tak bekerja lg ini????
aku kadang2 ada rs sedih n terkilan sbb tak dpt tlg mereka atau lbh mudah lg aku katakan yg aku btl2 sedih sbb tak dpt balas jasa mereka....
ye aku sdg menitiskan air mata skrang.....

aku tak tahu bagaimana lg aku harus hadapi kehidupan aku lg...
kadang2 aku seperti putus asa.....
mama sering berkata dgn aku, "pintu rezeki aku tak terbuka lg utk aku.."
mungkin aku tak cukup berdoa agaknya minta Tuhan bukakan pintu rezeki aku??
ye mungkin juga...

ye apa2pun tak der sesiapa yg mengetahui isi hati ini sakit+perit menghadapi tempoh pengangguran yg cukup2 lama bg semua org.....
aku cuba alternatif lain agar aku dpt mencari duit poket aku sendiri dan bukan selama2nya aku bergantung duit dgn parents aku....
aku akan cuba selagi daya utk membalas jasa parents aku....

apa2 pun yg org sekeliling nak kata pasal aku...
kata lah....aku terima seadaanya....
mulut kamu aku tak leh nak tutupkan....
aku sentiasa ingat bahawa bumi ini berputar....
dan ALLAH sentiasa bersama dgn aku....
parents aku juga ada bersama aku tatkala aku sdg bersedih malah dikala aku sdg kesusahan.....

insya-allah satu hari nanti aku pasti akan dapat membalas jasa mereka jua...
aku skrang cuma berfikiran positive saja utk meneruskan hidup ini...
ye....aku pasti dpt lakukan...

n/s: sesiapa yg ada membaca entry sy neh...tlg lah bg sy peluang utk bekerja sbb sy nak balas jasa parents sy...cukuplah sekadar kerja sebagai kerani dan sy dpt gaji yg halal....sy akan cuba yg terbaik dlm kerjaya saya...saya cukup kuat utk hadapi tekanan kerja...insya-allah... tak amik sy bekerja n tak cuba lihat sy bekerja lg mana nak tahu kemampuan sy dl bekerja...tlg bg sy peluang bekerja jika ada kekosongan....


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Jumaat, Mei 27

:.. Istiwa A’zam – Kedudukan Matahari Tepat di atas Ka’bah ..:

Arah Qiblat boleh disemak dengan tepat ketika Istiwa A'zam

Penentuan arah qiblat yang tepat sangat penting kerana ia merupakan antara syarat sah solat samada solat fardhu atau sunnat. Jadi ummat ISLAM mesti memastikan kedudukan arah qiblatnya tepat mengadap Ka’bah.

Alhamdulillah, setiap tahun ada 2 waktu yang telah ALLAH subhanahu wata’ala tentukan kedudukan matahari betul-betul tepat di atas Ka’bah. Fenomena ini dipanggil Istiwa A’zam (Istiwa Utama).

Alhamdulillah, dengan ketentuan ALLAH ‘Azza wa Jalla ini, membolehkan ummat ISLAM di seluruh muka bumi sejak dahulu hingga hari kiamat memeriksa dan menyemak arah qiblat dengan mudah dan tepat. SubhanALLAH…


Bilakah Istiwa A’zam berlaku?
Di Malaysia, waktu berlakunya fenomena ini ialah pada:
•28 MEI setiap tahun, tepat pukul 5.16 petang, dan
•16 JULAI setiap tahun, tepat pukul 5.28 petang.


Ihsan Falak Online

Apa yang perlu dilakukan?
Sebelum.

•Pastikan jam yang selalu dibuat rujukan oleh tuan/puan mengikuti waktu piawai yang tepat. Untuk menentukan ketepatan waktu, tuan/puan boleh memeriksanya dengan SIRIM atau boleh juga merujuk kepada waktu yang terpapar di televisyen atau radio. Ketepatan waktu yang mengikut piawai adalah penting untuk mendapat hasil yang betul. Justeru, betulkan jam tuan/puan mengikut waktu piawai yang betul.
•Cari objek lurus yang keras seperti batang kayu, tiang atau pen.
•Pacakkan objek tersebut secara menegak (bersudut 90°) di atas permukaan yang rata.
•Pastikan bayang-bayang yang terhasil dari objek tersebut jelas boleh dilihat dengan terang dan jelas.
•Dan pastikan juga tuan/puan boleh melihat matahari dari kedudukan tempat tuan/puan pacakkan objek lurus tersebut dan tidak terlindung.
•Tunggu dengan sabar waktu yang disebutkan di atas.
Ketika peristiwa ini berlaku:

•Perhatikan bayang-bayang yang terhasil dari objek lurus yang dipacakkan tersebut.

•Arah qiblat adalah arah yang bertentangan dengan jatuhnya bayang-bayang itu. (Rujuk gambar di atas)

•Tandakan arah qiblat.

Selepas.

•Yakinlah bahawa itu merupakan arah qiblat yang tepat.
•Bersyukurlah kepada ALLAH subhanahu wata’ala yang telah memberikan peluang untuk tuan/puan memeriksa arah qiblat melalui kaedah ini.

•Hadapkanlah tubuh tuan/puan ke arah qiblat tersebut dengan penuh khusyuk ketika solat fardhu dan sunnat.

Mudah-mudahan perkongsian ini bisa memberikan manfaat buat tuan/puan yang mahu mengambil manfaat. Sebarkan, insyaALLAH…

Tuan/puan juga boleh mengambil manfaat dari website Falak Online berkenaan hal di atas atau mendownload PDF file berikut: [KLIK SINI].

WAllahu Ta’ala A’lam.

Sumber: Shahmuzir Nordzahir


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Isnin, Mei 23

:.. ApaKah ..:

assalamualaikum...
ye entry ke-2 utk ari ni...
apakah yg mustahak sgt????
pg2 aku dpt call+msg dr someone aku aku btl2 telah buat hati ni sakit....
utk apakah dia call aku lps apa yg dia dah buat pd aku???
ye aku reject semua call dia dan aku bc msg2 dia....
apa???nak ckp dgn aku????nak jmp aku???
utk apa semua tuh huh????
setahun yg lps aku dh ajak utk berjmp+berbincang tp kau bg alasan....
dan skrang kau mahu ajak aku berjmp+berbincang pula....
oohh tidak sama sekali utk aku berjmp+berbincang dgn kau....
aku dh xder hati utk lakukan semua itu....
yg pasti jika aku jmp kau....
kau pasti dpt nahas dr aku yg tgh mare skrang neh....
apakah dia????
ye aku akan "mati" kan kau seperti msg kau 2bulan yg lps.....
ye itu yg aku akan lakukan jika aku jmp kau....

semua msg kau hanya alasan saja.....
dan yg pasti aku dh tau apa kelemahan kau.....
kau tak tahan dgn "kekejaman" aku.....
huh...itu ler dia siapa suruh cari pasal dgn aku...
mmg xkan aman lah hidup kau.....

ye aku xleh nak JUDGE kau mcm kau sms tuh....
dan Tuhan kau tuh Tuhan aku gak....Tuhan yg sama...
tp kau dah sakiti hati sesama umat+sejenis....
so perlu ker aku kata yg aku xleh nak JUDGE kau...
even bukan aku yg judge pun org lain pasti judge kau tuh jenis yg mcm mana...
aku mmg insan yg lemah dan tak sehebat kau dlm agama....
ye mungkin aku kurang agama bg kau....
tp ada perkara yg kau dan dia dan sesapa jua xtahu apakah yg selama ini aku rahsiakan....
ye mungkin ada aku permainkan kau dan dia......
utk apa???utk aku menilai sejauh mana hubungan korg+seteguh mana hubungan korg......
aku rs aku dah hampir berjaya dgn permainan aku itu selepas korg permainkan aku.....
huh.....ye aku dh jd kejam lps aku dpt tahu hubungan korg 2thn yg lps.....
sbb korg aku jd mcm tuh.....
kau nak ngadu dgn dia????
silakan.....
ye mungkin smpi aku xder nanti pun kau dan dia takkan tahu apakah dia....
insya-allah akan ku simpan rahsia itu.......

semua yg dtg dr ALLAH SWT......
dan pasti akan kembali kpd-Nya jua.....
DIA sentiasa mendgr rintihan dan sentiasa memaafkan insan yg btl2 memohon keampunan kpd-Nya.....
so mahu kau atau aku, sama2lah mohon keampunan itu.....
itu jer pesan aku.....

tp ingat walauapapun aku tetap dgn pendirian aku...
aku takkan jmp+ckp dgn kau....
aku terasa meluat utk mendgr+melihat kau.....
dan aku bukan Tuhan yg sentiasa memaafkan hamba-Nya.....
so kau tahui lah bahawa aku susah utk memaafkan kau dgn apa yg telah kau buat....
ingat tu wahai hamba Allah....


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


:.. SiBuK ..:

assalamualaikum...
adehh~~~lama xupdate kot....
ye lah last week nguruskan hal adikku dan melayan kerenah dia oso...
now dia terbang ke Sabah utk jalani latihan praktikal dia...
so aku tggl seorg blk kat umah neh....
smlm pg2 buta hantar ayah+adik ke airport....
dah tu terus ke Kajang ada kenduri ckit kat umah Pak Itam(adik ayah) aku...
b4 that lepak2 dl kat umah adik mama dl....
huk3~~~
kesian makcik aku sorg neh.....
ye lah anak kali kedua berjauhan agak lama dgn dia....
hehehee~~~tp rs mcm kelakar pun ada gakzz....
kih3~~~~

ok lah...dh p kenduri then lpak kejap2 kat umah adik mama tgk cuaca mcm gelap jerk...
so ajak mama blk....
smpi umah aku terus pengsan....
penat wooo dr pg drive smpi blk ke umah....
rs mcm mau patah pinggang plak rsnya.....
miahahah~~~~
tp xper asalkan aku dpt lupakan sikit apa yg terjadi pd aku last week yg merobek hati neh....
so totally akan berubah segala perjalanan hidup ku lps neh.....
harap tiada lg cinta yg memainkan perasaan ini....
jika kuat jodoh antara kami maka adalah hasilnya...
jika tiada aku redha dgn ketentuan-Nya....

keutamaan aku lps neh adalah family aku lg2 mama yg byk susah payah membesar+beri aku mkn lps neh....
insya-Allah....
harap2 aku sempat utk membalas jasa mama selama neh......


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Khamis, Mei 19

:.. Kita bersedih2an dl yer ..:

Disaat Aku Mencintaimu-Dadali


--------------------------------------------------------------------------

Billy Zulkarnain - Hati Terluka


--------------------------------------------------------------------------

Kertas-Kekasih yang tak dianggap


---------------------------------------------------------------------------

Kertas - Selamat Tinggal Kekasih Terbaik


---------------------------------------------------------------------------


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Rabu, Mei 18

:.. Berubah ..:

assalamualaikum....
ye~~apa khabar sahabat2-ku semua???
harap2 semua nyer sihat lah yer....
apa kena-mengena tajuk entry aku dgn aku ya????
ya...
aku ingin berubah....
insya-allah jika diizinkan oleh-Nya....
dia bukan hak aku lg.....
so utk apa lg aku memberi segala kasih syang aku neh pd dia yg tidak reti utk hargai....
mungkin masih ada lg yg perlukan kasih syang aku neh selain dr dia...
ye mungkin ada n tidak ada....
jika tiada, xper aku masih ada family yg begitu syangkan aku....
kawan2 aku pun begitu juga....
sesggh dia aku sentiasa mengikut rentak dia dr rentak aku sendiri....
maka aku ingin berubah agar dia dan dia tidak akan nmpk lg siapa aku yg dl mereka senang2 utk menipu.....
insya-allah.......

s/n: doakan aku berjaya ya sahabat2ku.....doakan agar mereka sedar akan kesilapan mereka bahawasanya menyakiti hati umat lain pasti akan mendapat balasannya jua satu hari nanti......


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Selasa, Mei 17

:.. Jgn Ditanya ..:

assalamualaikum...
ye~~~jgn ditanya2 lg pasal itu.....
mungkin itu kptsn yg dh dia buat....
ye aku akan cuba lupakan dia disaat ini jua...
bukan sekali dua aku dh beri peluang kat dia....
tp byk kali.....
aku butakan mata-hati,pekakkan telinga,bodohkan diri utk dia....
tp apa yg aku dpt????
aku bukan minta balasan utk apa2 yg telah aku curahkan kat dia...
cuma aku minta dia hargai aku seperti mana aku hargai dia selama aku bersama dgn dia....

ye~~~akhirnya terjawab jua gmbr yg selama ini sentiasa bermain difikiran aku.....
ari ini tanggal 17Mei2011, aku telah diberitahu bahawasanya mereka telah bertunang.....
YA ALLAH...sggh besar dugaan yg telah KAU berikan pd aku.....
selepas satu-satu KAU turunkan dugaan pada aku...
aku rs tak mampu lg utk menampung dugaan-Mu YA ALLAH....

mungkin dgn melupakan dia dan berdoa agar dia bahagia aku akan rs tenang...
mungkinkah????
insya-Allah mungkin ya jika diizinkan oleh-Nya....

cuma aku minta jgn ditanya2 lg mengenai kami....
kerana dia telah buat pilihan tanpa berbicara@berbincang dgn aku lg....

kpd kamu...moga kamu bahagia dgn pilihan hati kamu...
aku xkan doakan apa2 lg utk kamu...
aku juga putus harapan terharap kamu.....
ye mungkin dia yg terbaik kamu jmp....
terima kasih utk segala2 yg telah kamu berikan kpd aku serta mengajar aku...
terima kasih byk2~~~~


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


:.. Kamu yg DESPRATE ..:

assalamualaikum.....
aku sendiri tak tahu kenapa dgn aku jak akhir2 ni...
yeah..mungkin sbb aku dah dpt tahu bahawa hati aku tak pernah tipu aku kot...
lg2 sejak aku dpt tahu 100% bahawa "pompuan" itu tidak mati sebenarnya....
ye~~~sejak dia ada hidup aku kembali kucar-kacir.....
ye~~dia penyebabnya.....
dan aku dah tahan lg dgn dia...
so korang nilai lah sendiri gmbr dia....
adakah ini muka org sakit barah otak ataupun tidak....
skrang bermsg nak berspeaking konon....
dh tak reti ckp Melayu dah.....
org lupa diri lah katakan.....

whatever it is....u should call urself "I'M DESPRATE GIRL...NEED MAN FOR MYSELF...."
awat lah ko tak publish diri ko kat mana2 page ckp yg ko perlukan lelaki utk jd couple/husband ko huh????
n kenapa gak lah ko perlu jd perampas hak org lain....
ohhh ya~~~mcm ko penah gtau aku dl kan.....
parents ko pun jenis yg bermadu/perampas......
so xder hal lah kan ko pun nak jd mcm mereka gak walaupun boleh dielak benda tu.....
u should think urself b4 doing all that ya DESPRATE WOMEN.....

oohh ya....saya juga harap...
hidup kamu tidak aman ya wahai NOR ASFIZAN MOHAMED.....

entry2 yg sebelom ni cerita pasal kamu....
dan aku dgn rasa kecewa+sakit hati sudah tidak mahu lg berahsia pasal kamu lg....
n u deserve it DESPRATE WOMEN.....

:.. KeSeDiHaN DaLaM KeGeMbiRaaN ..:

:.. KeSeDiHaN DaLaM KeGeMbiRaaN 2 ..:

:.. pertanyaan ..:

:.. Tergerak Hati ..:

:.. GeLak Nak GuLiNg2 ..:

OK...kamu bacalah puas2 ya semua entry pasal kamu utk pertghan tahun ini...
i wish u all the best dlm meruntuhkan pembinaan masjid org lain ini ya~~~

dan ini muka kamu sekali lagi bersama adik lelaki kamu bersarapan dgn McD.....



Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Selasa, Mei 10

:.. Jom Berceritera 1 ..:

assalam...
hai bertemu kita kembali yer.....
ok now kita berceritera yer dr mana aku dh lama tak mengupdate blog ini....

29 April 2011 - Jumaat
mlm dlm jam 0900pm aku dgn mama hantar k.long ku ke stesen bas....
dia mau ke P.Pinang berjmp sahabat baik dia kat sane....
blk dr hantar dia aku n mama singgah ke MCD.....
yippy mkn mlm bersama mcd....
best part aku dpt cawan coca-cola color yg pertama tuh....
heheeee~~~
so n secara rasmi aku menjadi "anak tunggal" kejap...
hhuuuu~~~

30 April 2011 - Sabtu
ok...pg2 mama kejutkan...
sbb apa jom kite blk kpg....
okeh...dh lama gak rsnya tak blk kpg....
so hantar ler mama blk kpg....
perghhh~~~dpt urut kepala beb....
sedap giler wak aku urutkan....
hehehe~~~~
nothing special actually....kih3~~~~

01 Mei 2011 - Ahad
ye merupakan hari pekerja tp aku tak bekeja....
apa2 pun aku ucapkan selamat hari bekerja utk semua yg bekerja....
even terlmbt tp aku tetap nak ucapkan gak yer....
activiti ri tuh merupakan p kenduri kahwin bdk kelas aku kat sekolah teknik...
dak lelaki yg pertama dlm kelas aku yg menjadi pembuka berkahwin dl...
adehh~~~aku sorg je ker yg dtg kenduri dia???
dak2 lain maner????hampeh giler dak2 neh.....
tak kisah lah...apa2 pun SELAMAT PENGANTIN BARU KPD KAMU YA SYED MOHD ISKANDAR bersama pasangan......

mlm nyer afta maghrib aku amik kawan aku yg dtg "melancong" ke cni selepas abis diploma dia dua sem lps....
ok dia menjadi sebahagian family aku....
huhuuu~~~~

---ok..kite stop cni kejap....nak melayan kucing aku yg tetiba gedik neh dl....see u next story...----


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


:.. Mari Berceritera ..:

assalam wahai2 blogger sekalia....
adakah anda semua sihat???
alhamdulillah jika semua sihat2.....
ok jom kite berceritera jom......

firstly kita nak minta maaf bebyk sbb dh lama x berceritera......
so today harap2 dpt ler berceritera 2-3entry......
insya-allah~~~~~
so ini yg pertama selepas lama xupdate.....

kite btl2 minta maaf yer lama tak update blog....
antara sbb2nya adalah last week fully booked dgn family+my one bestfwen yg dtg "melancong" ke cni.....
so entry lps neh kite bercerita ya pasal fully booked itu....
now nak stop kejap nak wat keje lain dl....
ok see u next story ya~~~


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Rabu, Mei 4

:.. later ..:

assalamualaikum...
yuuhuuuu everybody....
harap2 semua sihat lah yer....
memula skali miss izz nak minta maaf bebyk sbb lame bebenor tak update entry neh...
alahaiii~~~
sibuk ler.....
nanti2 ler miss izz update yer...
ni pun melepak kat CC kejap sementara menunggu masa nak sambung keje....
ok lah yer..
daaaa~~~


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:.. BanTu-MemBsnTu AmALan MuLia ..: