:..♥ M.ÿ.$.T.O.R.ÿ. ♥ ®..:: Januari 2011

Followers

Isnin, Januari 31

:.. sToP utK SeMenTaRa ..:

OK...dah lama aku xupdate blog aku kan????
antara sbb2 nyer aku ketandusan idea sudah utk aku luahkan apa yg terbuku dihati.....
so utk sementara waktu neh aku nak stopkan blog aku neh seperti tanda sign tuh......
aku nak "stop" kan broadband aku neh.....
dgn itu aku xkan online smpi aku jmp bband yg btl2 terkena dgn jiwa aku...
huk3~~~~
dan sblom tu gak aku akan update blog aku dgn hasil yg aku dpt dlm beberapa hari ini.....
sama2 lah kita berkongsi ya~~~~

aku pun xnak byk ckp so lps entry neh kita sama2 berkati apa yg aku baca...
aku nak kongsi dgn semua org klu boleh....
insya-ALLAH~~~



Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Khamis, Januari 27

:.. PiLiHaN RaYa ..:

hai kawan2....
pilihan raya???asal yek????
actually aku nak tanya dgn korg....
korg dah daftar sebaai pengundi ker????
then korg tau ke kat mana tmpt mengundi korg....
ahak~~~
jdkan cerita....
aku main daftar je pastu aku xtau kat mana tmpt ngundi aku sendiri....
xke heran.....


sesi diaolg antara aku n ayah...
ayah: ko dah daftar ngundi ke lom izz???kang rugi jer mcm dl lmbt daftar dh xdpt ngundi.....
aku: dah daftar dh..kat Tesco masa dia bukak booth....
ayah: dah tu kat mana tmpt ko ngundi???silap2 kang dia antor kat Bukit Tinggi...padan muka ko~~
aku: (terblur kejap...)entah...masa dftar dl dia kata nanti dia gtau tp smpi laaa ni pun xgtau pun....
ayah: nanti check kat mana ko ngundi.....
aku: ye lah....

so ari ni baru aku pun check lah mana tempat aku kena ngundi kang...
dah tu korg yg baru first time nak ngundi tuh dah tau ke tempat kat mana???
ke korg belum mendaftar neh???
apa2 hal korg check lah yer kat lawam web SPR neh sendiri....



Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Rabu, Januari 26

:.. CoRaT-CoReT ..:

"Semalam sudah berlalu
Berlalu buat selama-lamanya
Dari mana ia datang dan pergi
Semuanya telah menjadi nyata
Belajar mengenal erti
Dosa milik semua
Separuh nafasku
Ingin menyanyi bersamamu
Nyanyi untuk gelak ketawa
Nyanyi untuk tangisan
Jika hanya untuk kali ini
Atau mungkin esok
Kau akan mati jua......."


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Selasa, Januari 25

:.. Makna Nama Dalam IsLam ..:

OK...entry kali ni byk sbb smlm aku xpost apa2 entry....
MAAF jika ada yg bosan utk menjenguk blog aku....


setiap nama pasti ada maksudnya...
begitu juga dgn aku....
mula2 cari xjmp coz nama aku "special"....
OK...nama aku `IZZATY....
if cri dlm nama2 buku atau web nama-nama islam pasti ejaannya IZZATI....
hujungnya I dan bukan Y....
firstly nama aku depan I tu ada tanda koma atas...
dlm suratberanak+IC ada OK....
tiap kali tunjuk IC nak daftar kat mana2 mesti diaorg kasi lap IC aku tuh sbb ingat dpn I aku tuh kesan kotoran...YA AMPUN...pelik sgt ker???
if dlm bahasa jawi kasi dengung ckit I tu ya...huk3~~~

then apa maksud nama aku???
IZZATY/IZZATI => Kemuliaanku,Kekuatanku
ALHAMDULILLAH...sihat nama aku kan?????

so korg nyer bagaimana pula....
jom kita cari sama....
Nama Mulia Bayi Islam Lelaki/Perempuan
;))



Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


:.. RAHSIA NAMA ANDA ..:

OK...rahsia seterusnya....
semua ini haya sekadar hiburan2 saja ya....
heheee~~~
actually xder idea nak bg entry apa.....
huhuu~~~

RAHSIA NAMA ANDA

Berdasarkan nama kita, kita dapat mengetahui personaliti masing-masing. Nama dapat dipecahkan kepada abjad-abjad. Sebagai contoh nama Ali terdiri daripada huruf A, I dan L. Personaliti
berdasarkan nama Ali adalah seperti berikut,
A - Agak pendiam sekiranya terdapat sesuatu perkara bermain-main dalam fikiran kamu.
L - Kamu amat percaya pada cinta.
I - Kamu murah dengan senyuman dan sentiasa membuat orang lain turut tersenyum.


apa rahsia disebalik nama aku????
jeng2~~jom kita selongkar......

δ I - Kamu murah dengan senyuman dan sentiasa membuat orang lain tersenyum.
δ Z - Kamu sentiasa bergaduh dengan seseorang!
δ Z - Kamu sentiasa bergaduh dengan seseorang!
δ A - Agak pendiam sekiranya terdapat sesuatu perkara bermain-main dalam fikiran kamu.
δ T - Sikap kamu adakalanya agak mengjengkelkan orang di sekeliling kamu. Hindari dari sikap suka berlagak kamu itu!
δ Y - Kamu sering menimbulkan pelbagai masalah kepada orang lain bahkan diri kamu sendiri.


huaaa~~~giler kejam rahsia nama aku neh....
I&A je ker yg OK.....
apa sudah jd dgn double Z,T&Y???
ohhh...tidak~~~

huk3~~~hanya main2 saja....
janji aku tau apa maksud nama aku dlm ISLAM.....
so korg nak try apa rahsia nama korg???
klik link ni ya....
Selamat bermain.....



Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


:.. RaHsia BuLan KeLaHirAn ..:

ye aku sentiasa mencari bahan utk blog aku w/pun kadang2 larik tajuk nyer....hahhaa~~~
xkisah lah janji aku happy n tak kacau hidup org....
ehh~~ye ke aku xkacau hidup org????
apa2 saja lah izzaty.....
ok entry kali pasal Rahsia Bulan Kelahiran – Kajian Dato’ Dr Fadzilah Kamsah
ok memandangkan aku ni lahir bulan Merdeka iaitu bulan Ogos so aku amik part aku jer.....
klu korg nak bulan korg klik link kat atas tu yer.... ;)
HAVE FUN~~~

OGOS

δ Suka berlawak.
δ Mudah tertawan padanya.
δ Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.
δ Berani dan tidak tahu takut.
δ Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.
δ Pandai memujuk orang lain.
δ Terlalu pemurah & bersikap ego.
δ Nilai harga diri yang sangat tinggi.
δ Dahagakan pujian.
δ Semangat juang yang luar biasa.
δ Cepat marah & mudah mengamuk.
δ Mudah marah apabila cakapnya dilawan.
δ Sangat cemburu.
δ Daya pemerhatian yang tajam & teliti.
δ Cepat berfikir.
δ Fikiran yang berdikari.
δ Suka memimpin & dipimpin.
δ Sifat suka berangan.
δ Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat.
δ Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk.
δ Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit.
δ Belajar untuk bertenang.
δ Sikap kelam kabut.
δ Romantik, pengasih dan penyayang.
δ Suka mencari kawan


so~~amacam bulan Ogos????ada bran ker????hehehe~~~



Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Ahad, Januari 23

:.. LaMaN SoSiaL ..:

hurmmm~~~
kebelakangan neh rs aku macam makin byk lah plak laman2 web sosial....
mcm Friendster, Myspace, Facebook, 1Malaysia, Twitter and macam2 lg lah kot....
kadang2 smpi pening kepala aku nengok nyer.....
brapa byk lah plak account kena create.....
email yg sama cuma berlainan password.....
dah 1 pasal nak kena ingat semua2 password tuh....

yg jd pasal nyer kat aku neh....
aku neh amat lah terajin sgt2 nak create account tp amat2 lah terpemalas nak update.....
aku akan terajin sgt2 bl line broadband clear habis lah....heheeee~~~

ok lah aku pun malas nak citer pjg2 so kat bawah ni aku sertakan sekali account2 aku kat laman sosial yg aku ada.....
δ Friendster - iZzAtY OuR$tOrY,
δ Myspace - Menjaga Hati,
δ Flixster - iZZMiSs,
δ Facebook - Izzaty Hamid,
δ 1Malaysia - `Izzaty Mohamad Hamid ,
δ Twitter - Izzaty Hamid/@izz_hamid

tgk...agak bykkan????huhuuu~~~
sbbkan dah terlampau byk so nak update apa2 pun jd malas.....
now tgh rajin dgn blog neh....
ni pun harap2 rajin lah aku nak mengupdate blog neh....
seari dpt post 1 entry pun jd lah dr langsung xder kan???
so ko nyer mcm mana plak????
brape accont yg korg dh create???
heheee~~~~



Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Sabtu, Januari 22

:.. Anda Semakin Matang Bila... ..:

2nd artikal drpd iluvislam....
terdetik jugak bl baca~~
enjoy ya guyzz...


Anda Semakin Matang Bila...
♣ Anda dapat bertenang dan bersabar seandainya hajat anda tidak tercapai.

♣ Anda mampu menyembunyikan perasaan anda yang luka dan tersinggung oleh seseorang dalam kumpulan dan berlaku sebagai biasa.

♣ Anda tidak merasa iri hati bila melihat orang lain dipuji dan disanjung.

♣ Anda dapat menghadapi kebencian orang yang anda benar-benar merasa tidak sewajar dengan mereka.

♣ Anda mampu menguasai nafsu gelojoh walaupun anda ingin mendapat perkara yang anda fikir boleh dapat.

♣ Anda dapat menahan rasa sakit hati dan malu seandainya anda tidak dapat hidup setaraf dengan rakan sejawat anda yang lain.

♣ Anda terus berlaku adil dan saksama walaupun suasana sekeliling menghalang maksud anda.

♣ Anda dapat menerima kritik atau salah faham orang tanpa memperbesar-besarkannya.

♣ Anda memandang jauh kedepan, umpamanya dengan sabar menangung kesusahan demi kepentingan masa depan, tanpa merasa resah, bimbang dan ragu.

♣ Anda memberi persetujuan kepada pendapat- pendapat yang anda tidak setujui dalam perdebatan tanpa merasa sakit hati atau tidak senang.

♣ Anda berbahagia bersendirian dengan mempunyai satu kegemaran atau hobi yang benar-benar anda minati.

♣ Anda mengaku dengan jujur tidak tahu bila anda betul-betul tidak tahu, tanpa merasa malu.

♣ Anda menghadapi orang-orang tua atau orang- orang yang lebih berpengaruh tanpa sentiasa berusaha untuk menimbulkan kesan-kesan negatif.

♣ Anda akan cuba melakukan sesuatu dengan sederhana bukannya berlebih-lebihan untuk menunjukkan bahawa anda dapat melakukannya dengan lebih sempurna.

♣ Anda dapat mendahulukan kepentingan orang lain walaupun anda tidak merasa senang kerananya.

♣ Anda boleh berlaku wajar dan saksama terhadap orang-orang yang tidak anda sukai.

♣ Anda dapat mengujudkan rasa kasih-sayang, cinta atau boleh bersahabat tanpa mendapat tempat yang utama dalam hidup mereka.

♣ Sekiranya anda lelaki, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan wanita tanpa berfikir bahawa anda adalah lelaki yang jadi idaman setiap wanita.

♣ Sekiranya anda wanita, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan orang lelaki secara jujur.

So...Adakah anda semakin matang sebenarnya???
Fikir2kan lah wahai2 sahabat semua.....

actually..bl baca2 bl artikal neh...
ye~~aku mengaku yg aku tak matang....
ters malu lah plak....huhuuu~~~




Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


:.. Bercouple @ Jual Mahal ..:

:: tgh rajin melawat blog iluvislam then tertarik dgn satu artikal neh...
hope u guyzz enjoy read it~~~


Bercouple @ Jual Mahal...

Masa kecil saya pernah memikirkan, memang perlukah seorang yang dewasa ber'dating' sebelum melangkah ke alam perkahwinan?
Kenapa saya bingung akan hal ini? Kecil-kecil lagi sudah gatal?
Bukan begitu. Naluri kanak-kanak saya pada waktu itu merasakan tidak selesa dengan apa yang ditayangkan dikaca televisyen.
Jikalau ceritanya tentang pasangan kekasih, sudah pasti ada adegan keluar makan berdua-duaan sebelum punya ikatan yang sah.
Cerita tempatan apatah lagi luar negara, babak kekasih dilamun cinta sebelum berkahwin disusun dengan penuh teliti.
Tetapi saya memang bingung.
Memang perlukah begitu? Perlukah bercouple sebelum berkahwin? Nyata saya tidak selesa di awal usia kanak-kanak.

Cinta Monyet

Alhamdulillah, semasa di sekolah rendah mahupun sekolah menengah saya jauh dari memahami erti ataupun mengalami cinta monyet.
Istilah yang biasa tetapi sekadar mendengar.
Ada sahaja rakan-rakan yang ber'cinta' seawal darjah lima.
Saya bingung. Memang terlalu muda untuk memahami tentang perkara ini.
Maka tidak hairanlah mengapa saya bingung ketika itu.
Pelik dan mencari-cari sebab mengapa ada yang bercinta seawal usia di darjah lima.
Di sekolah menengah, lain pula ceritanya. Kisah bercinta menjadi lebih hebat.
Mungkin merasakan diri lebih matang sedangkan baru menginjak remaja.
Kisah cinta disekeliling saya bermacam-macam.
Kenyataan-kenyataan seperti; batch kami bercinta seperti tukar baju (pelajar batch tersebut sering bertukar-tukar pasangan ibarat menukar baju setiap hari), ada senior mengaku dia bercinta untuk mencari pengalaman.

Aduh! Saya menjadi semakin bingung.
Benarkah ini semua?
Erti couple, cinta dan perkahwinan

Kini setelah saya berusia dua puluh dua tahun, saya semakin mengerti.
Kisah pasangan berdua-duaan yang saya fikirkan semasa kecil, bukanlah sesuatu yang dianjurkan oleh Islam.
Bahkan, Islam sebagai cara hidup menggariskan cara yang cukup indah dan sempurna untuk mengikat pertalian antara adam dan hawa.
Kisah cinta monyet yang membingungkan semasa di zaman sekolah juga dapat saya cari jawapannya.
Buku Tentang Cinta karangan Ustaz Pahrol banyak membantu saya untuk memahami isu ini.

Tambahan pula, semasa saya di Kolej Yayasan UEM Lembah Beringin, forum Tentang Cinta telah diadakan. Panel-panel terdiri daripada Ustaz Pahrol sendiri, Ustaz Hashim (trainer Fitrah Perkasa) dan Ustaz Hasrizal.
Panel yang hadir cukup berpengalaman kerana mereka jauh lebih dewasa dan sudah berkeluarga.

Islam dan Cinta

Islam menganjurkan lelaki dan wanita bertaaruf iaitu berkenal-kenalan sebelum mengikat pertunangan.
Cara bertaaruf menjaga adab dan syariat. Pasangan tidak berdua-duaan tetapi ditemani oleh orang tengah mahupun ibu bapa sendiri.

Bercinta pula perlu punya tujuan. Apa tujuan cinta monyet?
Sekadar suka-suka atau untuk mencari pengalaman? Jika benar, bukankah itu alasan-alasan yang menyedihkan?

Bercinta adalah berkasih sayang.
Mampukah untuk kita berkasih sayang dengan seseorang yang asing jika kita belum mampu menyayangi ahli keluarga sendiri?
Maka jika benar, kita berkasih sayang dengan orang luar perlu sama seperti berkasih sayang dengan ahli keluarga sendiri.
Tetapi adakah perkara ini benar-benar berlaku di antara pasangan yang menyatakan diri mereka bercinta?

Bagi saya, untuk memahami istilah cinta, saya perlu memahami erti mencintai diri sendiri, mencintai ahli keluarga, mencintai rakan-rakan dan yang lebih utama mencintai Allah dan RasulNya.
Saya perlu menguasai erti cinta ini sebelum mencintai seseorang yang asing - lelaki dalam hidup seorang wanita.

Terlalu teoritikal? Pandai-pandailah mencari cara untuk amalinya.

Semakin dewasa saya semakin memahami dan lihat sendiri teori-teori cinta secara praktikalnya (bukan saya yang bercinta, tetapi melihat realiti disekeliling).
Cinta itu perlukan kepercayaan dan tanggungjawab. Cinta itu memberi tanpa mengharap balasan.
Teori ini memang benar untuk menyelesaikan masalah-masalah perkahwinan yang saya ketahui(bukan menjaga tepi kain orang, tetapi mungkin diri sudah cukup dewasa memahami permasalahan ini).

Perkahwinan yang memang bergelora.
Sesekali terasa takut pula memikirkannya. Tetapi seperti kata emak; Jalan ini mudah sahaja jika manusia ambil jalan yang lurus. Tetapi hakikatnya, ada yang memilih yang bengkang-bengkok.

Jual mahal?

Setelah berusia dua puluhan dan masih tidak berpunya atau tidak pernah ber'boyfriend', maka masyarakat amnya masih mempunyai stigma bahawa tuan punya badan mungkin jual mahal.
Nasihat seperti , jangan jual mahal nanti tidak laku dan sebagainya dilontarkan.

Persoalannya, setelah beberapa perkara seperti di atas dibangkitkan, adakah benar bahawa seseorang yang tidak ber'boyfriend' itu wajar dikategorikan sebagai jual mahal atau memilih?

Atau mungkin tuan punya badan sekadar menongkah norma masyarakat kerana tidak bersetuju dengan gejala couple yang dipandang sebagai satu kemestian dan kebiasaan?

Atau mungkin tuan punya badan benar-benar memikirkan erti sebenar cinta dan berkasih sayang?

Isu yang berat untuk difikirkan bersama.

Masakan tidak, di dalam hadis daripada Nabi s.a.w. yang menegaskan dengan maksud bahawa :
"Sesiapa yang telah berkahwin dikalangan kamu maka dia telah sempurnakan separuh dari urusan agamanya dan hendaklah dia bertaqwa kepada Allah pada setengah atau separuh urusan agama yang selebihnya".

Masakan cinta dan perkahwinan perkara yang main-main sekiranya sebesar ini ganjaran yang dijanjikan Allah.

Tulisan ini sekadar perkongsian yang sudah mula saya fikirkan sejak kecil lagi. Mencari-cari apakah formulanya sedangkan Islam memang ada jawapannya.
Tulisan ini juga sekadar muhasabah diri.

Buat kawan2 yang selamat atau bakal diijabkabulkan Selamat Pengantin Baru dan Tahniah serta selamat menempuh alam baru!

Info Penulis
Puan Nuur Zaffan Khalid merupakan seorang penulis yang cukup profilik. Anak kelahiran Raub, Pahang ini berkelulusan dalam Seni Bina dari sebuah Institusi di luar negara kini merupakan English Coach di Coaching Zone Sdn Bhd dan juga Perunding Latihan di iluvislam.com.
- http://zaffankhalid.iluvislam.com/,
- http://www.facebook.com/zaffan.khalid

:: ooppss~~~what should i say...
terkena dgn batang hidung sendiri.......huhuuhuu~~~
ye ker????



Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Jumaat, Januari 21

:.. SoLaT iStiKhaRaH ..:

Bila di sebut sahaja Solat Istikharah kebanyakan di kalangan kita hanya terkenangkan ketika hendak memilih jodoh. Ia begitu sinonim sekali dalam membuat keputusan untuk memilih bakal teman hidup tidak kira bagi lelaki atau perempuan. Perkara ini mungkin berlaku kerana penekanan di kalangan sesetengah orang dalam soal istikharah ini dikaitkan dengan memilih jodoh sahaja.

Sebenarnya amalan Solat Sunat Istikharah ini skopnya lebih luas. Kita kadang-kadang tidak diberikan peringatan dalam soal ini. Sedangkan amalan Solat Istikharah ini sangat-sangat di galakkan oleh Rasulullah sebagaimana disebut dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari;

Mahfum Hadis: Dari Jabir ra., ia berkata: “Nabi pernah mengajarkan kepada kami Istikharah dalam berbagai urusan, seperti mengajarkan sebuah surah dalam Al Quran. Kalau seseorang dari kamu menghendaki sesuatu, maka hendaklah ia solat dua rakaat, kemudian berdoa:

Ya Allah! Aku mohon pemilihan Mu menerusi pengetahuan Mu dan aku mohon kekuatan Mu menerusi kudrat Mu serta aku minta pada Mu sebahagian dari limpah kurnia Mu yang sangat besar. Sesungguhnya Engkau amat berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa, Engkau amat mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan sesungguhnya Engkau amat mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini adalah baik bagiku dalam urusan agama ku juga dalam urusan penghidupan ku serta natijah pada urusan ku, kini dan akan datang, maka tetapkan lah ia bagi ku dan permudahkanlah ia untukku, serta berkatilah daku padanya. Dan kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini membawa kejahatan kepadaku dalam urusan agamaku, juga dalam urusan penghidupanku dan natijah urusanku, kini dan akan datang, maka elakkanlah ia dariku dan tetapkanlah kebaikan untukku sebagaimana sepatutnya, kemudian jadikanlah daku meredhainya.”

Betapa pentingnya Solat Istikharah ini sebagaimana pentingnya kita mempelajari al-Quran. Seseorang yang menghadapi sesuatu soal yang bersifat mudah, sedang ia sendiri masih ragu-ragu mana sebaiknya dilakukan, maka di sunatkan mengerjakan solat yang bukan termasuk wajib.

- Waktu yang terbaik ialah pada 2/3 malam. Bagaimana pun boleh dilakukan pada bila-bila masa dalam waktu yang di haruskan sembahyang contohnya selepas maghrib.
- Niatnya “Sahaja aku sembahyang sunat istikharah dua rakaat kerana Allah ta’ala”
- Dalam rakaat pertama selepas Surah Al-Fatihah baca Surah Al-Kafirun atau apa-apa sahaja surah lain yang terbaik kita boleh baca.
- Dalam rakaat kedua selepas Surah Al-Fatihah baca Surah Al-Ikhlas atau apa-apa sahaja surah lain yang terbaik kita boleh baca.

Niat Solat Istikharah

Sengaja aku mengerjakan sembahyang istikharah dua rakaat kerana Allah Ta’ala

- Selepas memberi salam baca doa berikut (mulakan dengan basmalah dan selawat dahulu).

Doa Solat Istikharah

Ya Allah, saya memohonkan pilihan menurut pengetahuanMu dan memohonkan penetapan dengan kesuasaanMu juga saya memohonkan kurniaMu yang besar, sebab sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mengetahui dan saya tidak mengetahui apa-apa. Engkau Maha Mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah, jikalau di dalam ilmuMu bahawa urusan saya ini……..baik untukku dalam agamaku, kehidupanku serta akibat urusanku, maka takdirkanlah untukku dan mudahkanlah serta berikanlah berkah kepadaku di dalamnya. Sebaliknya jikala di dalam ilmumu bahawa urusan ini buruk untukku, dalam agamaku, kehidupan serta akibat urusanku, maka jauhkanlah hal itu daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya serta takdirkanlah untukku yang baik-baik saja dimana saja adanya, kemudian puaskanlah hatiku dengan takdirMu itu.”

Cara Solat Istikharah
Solat Istikharah dilakukan seperti solat sunnah yang lain iaitu sebanyak dua rakaat, sama ada siang atau malam hari (selama sedang memerlukan petunjuk), dalam setiap rakaatnya membaca al-Fatihah dan surah apa saja yang sudah dihafal, lalu mengangkat tangan sambil berdoa dengan doa istikhoroh yang diajarkan oleh Nabi seperti yang telah disebutkan/dibentangkan di atas (dalam hadis Bukhori dari jalan Jabir Bin Abdulloh). (Asal perkataan ini oleh Ibnu Baz dalam Majmu’ Fatawa wa Maqolat Mutanawwi’ah, 11/421)

Adakah Dalam Solat Istikharah Ada Bacaan Khusus/Tertentu?
Imam Nawawi mengatakan: “Disunnahkan pada raka’at pertama setelah al-Fatihah membaca surat al-Kafirun dan raka’at ke dua setelah al-Fatihah membaca surat al-Ikhlash” (al-Majmu’ Syarh al-Muhadzdzab 2/377), hal ini didasari oleh maksud orang yang beristikharah supaya mengikhlaskan niatnya hanya kepada Allah, sehingga yang patut dibaca adalah dua surat tersebut.

Sedangkan al-Hafiz al-’Iraqi mengatakan (Perkataan ini dinukil dari Tuhfatul Ahwadzi 2/484): “Aku tidak menjumpai satu hadis pun tentang penentuan bacaan surah-surah khusus dalam solat Istikharah.”

Dan keterangan di atas jelaslah bahwasanya pendapat yang lebih kuat adalah tidak adanya ketentuan surah-surah yang dibaca ketika solat Istikharah, lantaran tidak ada keterangan dari Rasulullah akan hal itu, dan mereka yang mensunnahkan surah-surah tertentu tidak mendatangkan dalil al-Qur’an dan Sunnah, sehingga kita katakan disunnahkan setelah membaca al-Fatihah di masing-masing raka’at untuk membaca surah apa saja dari al-Qur’an yang telah dihafal.

Berkata Ibnu Bazz (Majmu’ Fatawa wa Maqolat Mutanawzvi’ah 11/421): “Hendaknya (orang yang solat Istikhoroh) membaca al-Fatihah di setiap raka’at dan membaca surah apa saja yang mudah.”

Bilakah Doa Istikharah Dibacakan?
Doa Istikharah boleh dibaca samaada sebelum salam atau selepas salam selepas solat dua raka’at. (Sebagaimana fatwa Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah dalam Majmu’ Fatawanya 12/105)

a. Sebelum salam
Adapun dibolehkan membaca doa Istikharah sebelum salam ini berdasarkan:

1. Kebanyakan doa Nabi dalam sholat dilakukan sebelum salam (setelah tasyahud akhir), seperti yang dijelaskan oleh Abu Hurairoh, beliau berkata: “Nabi bersabda: Apabila kalian selesai dari tasyahud yang terakhir, hendaklah berdoa meminta perlindungan kepada Allah dari empat perkara, iaitu mengucapkan (maksudnya);

Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari azab neraka Jahannam, dan azab kubur, dari fitnah kehidupan dan kematian, dan dari fitnah al-Masih ad-Dajjal. (Hadis Riwayat Bukhari 1377, dan Muslim 588)

2. Demikian juga Rasulullah mengajari Abu Bakar tatkala beliau minta diajarkan do’a yang boleh dibaca dalam solatnya, lalu Nabi memerintahkan beliau untuk membaca (maksudnya);

Ya Allah sesungguhnya aku telah menzalimi diriku dengan kezaliman yang banyak, tidak ada yang mengampuni dosa-dosa kecuali Engkau, maka ampunilah aku dengan ampunan dari-Mu, dan rahmatilah aku, sesungguhnya Engkaulah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (Hadis Riwayat Bukhari 834 dan Muslim 3/7/27)

3. Dalam Hadis Jabir bin Abdullah, Rasulullah tidak menentukan tempat dibacanya doa istikharah apakah harus dibaca sebelum salam atau setelah salam.

b. Sesudah salam
Sedangkan dibolehkan doa Istikhoroh dibaca sesudah salam berdasarkan zahir hadis yang menunjukkan doa tersebut dibaca sesudah salam, sebagaimana Nabi bersabda (yang ertinya): “Apabila di antara kalian berkeinginan/bermaksud terhadap suatu perkara, hendaklah solat sunnah dua rakaat bukan termasuk wajib, kemudian berdoa...”

Berkata Ibnu Baz: “Sholat Istikharah hukumnya sunnah, dan doa Istikharah tempatnya setelah salam sebagaimana (zahir) hadis yang telah datang dari Rasulullah” (Majmu’ Fatawa wa Maqolat Mutanawwi’ah 11/421422). (Demikian juga difatwakan oleh Lajnah Da’imah dalam Fatwa no. 10666)

Apa Yang Dilakukan Setelah Solat Istikharah Dan Bermusyawarah?
Imam Nawawi r.h. berkata (Perkataan Imam Nawawi (dinukil secara bebas) ini dinukil oleh Imam Syaukani dalam Nailul Author 2/298): “Setelah seseorang melakukan solat Istikharah, sebaiknya dia menjalani apa yang dia rasakan lapang dadanya terhadap perkara tersebut baik meneruskan maksudnya atau meninggalkannya.”

Kemudian beliau melanjutkan perkataannya:
“Bagi orang yang hendak beristikharah hendaklah ia menghilangkan kecondongan hatinya terhadap suatu perkara sebelum melakukan solat dan doa Istikharah, dan tidak selayaknya bersandar kepada adanya kecondongan hati sebelum Istikharah, kerana apabila ada kecondongan hati sebelum Istikharah, lalu dia melakukan Istikharah, bererti dia tidak berIstikharah, kerana Istikharah dilakukan ketika bimbang dan meminta dipilihkan yang terbaik dari Allah untuknya.”

Boleh Mengulang Solat Istikharah Dalam Satu Perkara
Ibnu Utsaimin berkata (Dinukil secara bebas dari Syarh Riyadhus Sholihin oleh Ibnu Utsaimin 2/515): “Setelah melakukan solat dan doa Istikharah, apabila merasa lapang dadanya terhadap suatu perkara baik meneruskan atau meninggalkan, maka inilah yang diharapkan, tetapi apabila tetap bimbang dan tidak merasa lapang dadanya, maka dia boleh mengulangi solat dan doa Istikhorohnya ke dua kali, ke tiga kalinya, dan seterusnya, hal ini lantaran orang yang berIstikharah adalah orang yang meminta petunjuk kepada Allah akan kebaikan yang akan dia lakukan sehingga apabila tidak jelas baginya kebaikannya atau tetap ragu maka dia boleh berIstikharah berulang kali.”

Adakah Tanda-Tanda Dikabulkannya Permintaan?

Sebahagian orang berkata: “Setelah melakukan solat dan doa Istikharah, maka akan datang petunjuk dalam mimpinya, maka diambil pilihan sebagaimana mimpinya,” oleh kerana itu ada sebagian orang berwudhu’, lalu melakukan solat dan doa Istikharah, kemudian terus tidur (mengharap petunjuk datang melalui mimpi), bahkan sebahagian mereka menyengaja memakai pakaian berwarna putih (supaya bermimpi baik), semua ini hanyalah prasangka manusia (yang tidak ada dasarnya). (Lihat Bahjah an-Nadzirin Syarh Riyadhus Sholihin oleh Syaikh Salim bin led al-Hilali 2/44)

Bagaimana petunjuknya?
Petunjuk dari Allah kesan dari solat Istikharah meruapakan satu yang sukar untuk kita tahu. Walaubagaimanapun ulama' telah membuat garis panduan berkaitan hal ini. insya Allah saya cuba nukilkan di sini setakat yang saya jumpa mengenainya.

Cara-caranya:
Al Imam Nawawi menjelaskan syarat utama sebelum solat istikharah ialah minda kita hendaklah benar-benar bebas tanpa sebarang kecenderungan pendapat peribadi. Jika kita telah ada keputusan dan kecenderungan hati, lebih baik kita jangan berdiri melakukan solat istikharah. Maksudnya janganlah kita mengutamakan sesuatu yang sudah berat dalam jiwa kita sebelum solat. Solat hendaklah dilakukan dengan khusyuk, memilih waktu yang tenang dan sunyi, serta membaca doa yang makthur yang diajar oleh Nabi SAW dalam hadis Jabir dari riwayat Bukhari.

Tanda2 atau petunjuk:
AnNawawi menyebut lagi petunjuk itu mungkin datang dalam bentuk ketenangan, kecenderungan, ilham, mimpi dsbnyanya.
Ia merupakan suatu dorongan atau kecenderungan atau kemahuan yg kuat kepada seseorang dalam bentuk meneruskan atau meninggalkan atau pilihan A atau B.

Kesimpulan:
1. Rasa bimbang, ragu, dan ketidak-tahuan baik dan buruknya suatu perkara adalah hal yang wajar, kerana semua itu termasuk tabiat dan keterbatasan manusia.

2. Solat Istikharah adalah solat yang dilakukan untuk minta petunjuk kepada Allah kebaikan perkara yang sedang dihadapi.

3. Para ulama bersepakat (ijma’) bahawa solat Istikharah hukumnya sunnah.

4. Solat Istikharah disunnahkan bagi segenap perkara baik besar atau kecil, selama seseorang bimbang atau ragu ataupun tidak mengetahui maslahatnya di masa akan datang/terkemudian.

5. Apabila sudah terdapat kecondongan hati atau mengetahui tentang baiknya perkara (dari awal lagi), maka tidak disunnahkan berIstikharah, ini kerana solat Istikharah itu dilakukan adalah bagi tujuan meminta petunjuk, dan Allah memerintahkan hambanya yang telah melaksanakannya supya bertawakal kepada Allah.

6. Istikharah disunnahkan dalam perkara-perkara yang asalnya mubah, adapun perkara wajib dan sunnah, maka tidak disunnahkan istikhoroh, ini kerana kebaikannya sudah jelas adanya, sebagaimana perkara haram dan makruh tidak disunnahkan istikhoroh kerana keburukannya sudah jelas adanya.

7. Tidak terdapat dalil yang sah tentang pengkhususan bacaan surah-surah al-Qur’an dalam solat Istikharah.

8. Doa Istikharah boleh dibaca dalam solat (sebelum salam) atau di luar solat (sesudah salam)

9. Dibolehkan mengulangi solat Istikharah dalam satu perkara apabila diperlukan.

10. Ketenangan hati dan kelapangan dada kepada suatu perkara setelah melakukan solat Istikharah adalah tanda petunjuk dari Allah, dan tidak terdapat dalil yang sah tentang keharusan melihat mimpi setelah berIstikharah.

Demikianlah yang dapat dibentangkan dari beberapa penjelasan/keterangan para ulama tentang solat Istikharah, mudah-mudahan kita mendapat petunjuk dari Allah sehingga kita dapat melangkah sesuai dengan apa yang digariskan oleh Allah dan Rasul-Nya dan mendapatkan yang terbaik dan sisi-Nya dengan jalan taat dan istiqomah di atas landasan-Nya, amiin.

Prof Mutawalli Sya'rawi rh (Anta tasal wa Islam Yujib) berpendapat Solat istikharah dan mimpi tiada kaitan kerana mimpi adalah mainan tidur yg dipengaruhi oleh banyak faktur. Alamat istikharah datang dalam bentuk kemantapan hati spt yg dijelaskan oleh Ibn Qayyim di atas. Allahu a'alam..


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Rabu, Januari 19

:.. Tulang rusuk...mencari yang sempurna ..:

Untuk renungan bersama...
Kisah yang penuh iktibar, semoga kita dapat mengambil pengajaran daripadanya..

WANITA: Menurut kamu, saya ini siapa?

LELAKI: (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti)
Kamu, tulang rusukku!
Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian.
Saat Adam sedang lena tidur,Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa.

Semua LELAKI mencari tulang rusuknya yang hilang dan saat menemukan wanita untuknya, tidak lagi merasakan sakit di hatinya....

Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah dan manis untuk sementara.
Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam kesibukan masing-masing dan kelelahan hidup yang ada.
Hidup mereka menjadi membosankan.

Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai menyisihkan impian dan cinta satu sama lain.
Mereka mulai bertengkar dan pertengkaran itu mulai menjadi semakin panas.

Pada suatu hari pada akhir sebuah pertengkaran WANITA lari keluar rumah.
Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak 'Kamu tidak cintakan saya lagi!!!'.
LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara spontan juga berteriak 'Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu ternyata bukan tulang rusukku!!!'

Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa saat.
LELAKI menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi seperti air yang telah tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali.

Dengan berlinang air mata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil barang-barangnya, bertekad untuk berpisah.

'Kalau saya bukan tulang rusukmu, biarkan saya pergi. Biarkan kita berpisah dan mencari pasangan sejati masing-masing' .

Lima tahun berlalu.

LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha mencari khabar akan kehidupan WANITA.

WANITA pernah ke luar negeri tetapi sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan bercerai.

LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA tidak menunggu, sepertinya.

Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan merasakan sakit di hatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui bahawa dia merindukan WANITA.

Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali.

Di airport, tempat di mana banyak terjadi pertemuan dan perpisahan, mereka dipisahkan hanya oleh sebuah dinding pembatas.

LELAKI: Apa khabar?

WANITA: Baik... Kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang?

LELAKI: Belum.

WANITA: Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut. Saya akan kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau kamu berkesempatan. Kamu tahu nombor telepon saya kan ? Tidak ada yang berubah.

WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz 'Selamat tinggal..'

Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah salah seorang korban Menara WTC.

Malam itu, sekali lagi, LELAKI meneguk kopinya dan kembali merasakan sakit dihatinya.

Akhirnya dia sedar bahwa sakit itu adalah kerana WANITA, tulang rusuknya sendiri yang telah dengan bodohnya dia patahkan.
Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang yang paling kita cintai.
Dan akibatnya adalah penyesalan.
Seringkali penyesalan itu datang di kemudiannya, akibatnya setelah kita menyedari kesalahan kita, semua sudah terlambat...
Kerana itu, jagalah dan sayangilah orang yang dicintai dengan sepenuh hati...
Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah dahulu, apakah kata-kata yang kau ucapkan akan menyakiti orang yang dicintai?
Kira merasakan akan menyakitinya, sebaiknya jangan pernah dilafazkan.
Kerana semakin besar risiko untuk kehilangan orang yang dicintai.

Jadi berfikirlah, apakah kata-kata yang akan dilafazkan sebanding dengan akibat yang akan diterima??

Tak perlu mencari teman secantik BALQIS,
Jika diri tak seindah SULAIMAN,
Mengapa mengharap teman setampan YUSUF,
Jika kasih tak setulus ZULAIKHA,
Tak perlu diri menjadi seteguh IBRAHIM,
Jika tak sekuat SARAH,
Mengapa didamba teman hidup seistimewa KHADIJAH,
Jika diri tak se sempurna RASULULLAH S.A.W..


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


:.. NeW LiFe ..:

ahak~~~
what's now neh darl????

huuurrrmmmm~~~
lps apa yg terjadi aku mula berpk blk apa2 yg tlh t'jadi.....
aku xsalahkan mana2 lelaki pun sbb mmg itu sifat semulajadi mereka...
yeah mungkin tak semua tp sedikit sebyk pasti ada...huhuuu~~
aku xsalakan diri aku juga sbb aku adalah aku.....
tp mmg patut gak salahkan diri sendiri ye tak???huk3~~~

ok lah sbb aku malas nak pk semua nyer....
aku amik 1 jalan.....
berundur tak bererti kita kalah.....
so aku akan cuba lupakan semua "sejarah" itu n mulakan hidup baru....
ye~~pasti ramai yg akan gembira dgn keputusan ni....
tp aku juga tau ramai yg syang kan aku n xnak tgk aku sedih2 sbb "dia"...
n aku dah pk if ada jodoh antara kami maka adalah...
jika tidak aku akan redha n pasti satu hari nanti aku akan jmp jua....
INSYA-ALLAH.......

aku mengharapkan agar kalian mendoakan kejayaan aku...
aku tau kalian sygkan aku wpun tak tunjuk...
aku sygkan kalian jua....
terima kasih kpd yg byk dgr luahan hati ini wpun ada yg tak suka...
terima kasih jua kpd yg byk beri dorongan kpd aku selama ini.....
jika aku ada terlupakan sesuatu tlg lah ingatkan aku...
janji tidak utk ingatkan aku pasal "sejarah: aku....



Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Selasa, Januari 18

Eminem - Love The Way You Lie ft. Rihanna




[Chorus - Rihanna]
Just gonna stand there and watch me burn
Well that's alright because I like the way it hurts
Just gonna stand there and hear me cry
Well that's alright because I love the way you lie
I Love the way you lie

[Verse 1 - Eminem]
I can't tell you what it really is
I can only tell you what it feels like
And right now there's a steel knife in my windpipe
I can't breathe but I still fight all I can fight
As long as the wrong feels right it's like I'm in flight

High off on love, drunk from my hate
It's like I'm huffin' paint and I love it
The more I suffer, I suffocate
Right before I'm about to drown, she resuscitates
Me, she fuckin' hates me, and I love it, Wait!
Where you going? I'm leaving you.
No you ain't. Come back. We're running right back

Here we go again, it's so insane
Cuz when it's going good, it's going great
I'm Superman with the wind in his back
She's lois lane when and it's bad, it's awful
I feel so ashamed, I snap "Who's that dude?"
I don't even know his name
I laid hands on him, I never stood so low again
I guess I don't know my own strength

[Chorus - Rihanna]
Just gonna stand there and watch me burn
Well that's alright because I like the way it hurts
Just gonna stand there and hear me cry
Well that's alright because I love the way you lie
I love the way you lie
I love the way you lie

[Verse 2 - Eminem]
You ever love somebody so much,
you could barely breathe when you with 'em?
You meet, and neither one of you even know it hit 'em
Got that warm fuzzy feeling, yeah them chills used to get 'em
Now you gettin' fuckin' sick of lookin' at 'em
You swore you'd never hit 'em, never do nothing to hurt 'em
Now you're in each other's face spewing venom in your words when you spit 'em
You push, pull each other's hair, scratch, claw, bit 'em
Throw 'em down, pin 'em, so lost in the moments when you're with 'em

It's the fate that took over, it controls you both
So they say, you'd best to go your separate ways
Guess that they don't know ya cuz today,
That was yesterday, yesterday is over and it's a different day
Sound like broken records playing over
But you promised her, next time you'd show restraint
You don't get another chance
Life is no nintendo game, but you lied again
Now you get to watch her leave out the window
Guess that's why they call it "window pane"

[Chorus - Rihanna]
Just gonna stand there and watch me burn
Well that's alright because I like the way it hurts
Just gonna stand there and hear me cry
Well that's alright because I love the way you lie
I love the way you lie
I love the way you lie

[Verse 3 - Eminem]
Now I know we said things, did things that we didn't mean
And we fall back into the same patterns, same team
But your temper's just as bad as mine is
You're the same as me
When it comes to love you're just as blinded

Baby please come back, it wasn't you. Baby it was me.
Maybe our relationship isn't as crazy as it seems
Maybe that's what happens when a tornado meets a volcano
All I know is I love you too much, to walk away though
Come inside, pick up your bags off the sidewalk
Don't you hear sincerity in my voice when I talk?
Told you this is my fault, look me in the eyeball
Next time I'm pissed, I'll aim my fist at the drywall
Next time? There won't be no next time
I apologize, even though I know it's lies
I'm tired of the games, I just want her back. I know I'm a liar
If she ever tries to fuckin' leave again,
Ima tie her to the bed and set this house on fire
Just gonna

[Chorus - Rihanna]
Just gonna stand there and watch me burn
Well that's alright because I like the way it hurts
Just gonna stand there and hear me cry
Well that's alright because I love the way you lie
I love the way you lie
I love the way you lie



Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Isnin, Januari 17

:.. NoNe -two- ..:


alahai....kenapa lah none -two- plak???
sbb aku xtau nak bg title apa kat post aku neh....
OK...aku xtau lah bg korg apa pun aku neh kan...
cuma aku nak kan pandangan....

if 1 guy yg korg cinta tu buat hal meaning ada "couple" lain....
n dia suh korg terima hakikat n dia xkan ubah keputusan tu smpi bl2...
then korg dah cuba slow-talk dgn dia tp dia tetap xubah pendirian dia...
kejam kan dia n korg terluka...
tp dia masih sayang,cinta,kasih,perlukan korg same thing with 'other gurl' tuh.....

so apa yg korg rasa apa yg korg patut buat???
terima hakikat utk "bermadu" ker minta putus ke larikan diri ke mcm mana??
"bermadu"....ada ke perempuan yg sanggup telan manis pahit kelat madu tuh?????
putus....dia xnak lpskan korg sbb dia masih cinta,kasih,sayang,perlukan korg dlm hidup dia....
larikan diri....boleh selesaikan masalah ker????
mcm mana...."apa pendpt korg???"

argghhh~~~aku buntu neh.....
tp tiap kali korg terluka jer atas sbb2 tertentu mesti dia akan 'beli' hati korg....
contohnya dia akan ajak korg kuar banje mkn+tgk wyang n kadang2 belikan hadiah utk korg....
so korg rasa terpujuk ke hati korg klu mcm tuh???

aku harap sapa2 yg baca post aku neh bglah pendpt kat aku sbb aku dh penat nak pk.....
bantui lah aku dlm membuat keputusan ini......





Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


:.. Be UrSelf ..:


BE YOURSELF!!!
hurrmmmm~~~naper plak kali ni???
org salu suh aku 'be urself dear'....
OK...aku boleh jd be urself tp korg boleh ke terima myself tuh???
pasti korg akan terkejut dgn myself ni kang.....
huk3~~~

quote dr seorg teman FB aku yg cukup2 menarik minat aku....
"Perempuan2 Yang Berbadan Besar Kat Luar Sana X Yah Riso X Jumpa Jodoh...Be Ur Self..Mesti Ade Yang Berminat..Silap2 Berduit n Hensem Lagi..(tidak tertakluk pada yg Emo @ Panas Baran)"
**minta quote yer..bc n hayati mcm best plak ayat ko...huk3~~mintak halal...

apa yg ditaip tuh btl...
n Insya-ALLAH akan ada jodoh bg setiap lelaki@perempuan itu...
tp bl pk2 blk...
btl ker just be urself u can get more then better from now???

apa2 pun itu semua urusan ALLAH n dah tertulis jua apa2 rentetan hidup kita....
kite cuma jalani n cuba ubah jika boleh.....

dgn itu aku cuma berserah saja dgn ketentuan ILLAHI
aku cuba berusaha serta bertawakal dgn apa2 jua yg aku lakukan...
insya-Allah aku juga akan be myself utk xsakiti hati ini lagi....
itu yg terbaik mungkin~~~~



Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Ahad, Januari 16

Dewi Sandra - Kapan Lagi Bilang I Love You.flv




Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


:.. L.E.L.A.K.I ..:

kenapa post aku kali ni pasal lelaki????
mula2 skali aku ingin memohon berjuta2 maaf bg siapa2 yg membaca entry neh...
n should this entry tak perlu dipublishkan kot......

tp hati aku semakin hari semakin sakit bl kenangkan ia...
bukan aku xder ahli keluarga lelaki...
bukan aku xder sepupu lelaki....
bukan aku xder sedara lelaki...
aku ada semua itu....cuma mereka berbeza dgn kawan lelaki.....
family,sepupu,sedara lelaki aku xsama dgn kawan lelaki....

dlm byk2 lelaki yg aku jmp xbyk yg btl2 ikhlas berkawan dgn aku...
rs2 nya boleh dibilang dgn jari yg btl2 ikhlas nak berkawan dgn aku tanpa kira rupa paras,kedudukan,taraf n yg sama waktu dgn nyer.....
mesti korg tertanya2 kenapa ya dgn aku neh????
YE..aku telah dikecewakan oleh kaum ADAM.....
dl org salu amik kesempatan atas "kebaikan" aku.....
dl org salu ejek dgn rupa paras+fizikal aku....
dr sekolah smpi skrang...
bukan aku xde hati nak berubah....
hati aku nak sgt2 berubah....

lelaki????apa yg mereka pandang kat aku neh????
sebagai barang mainan??? sebagai tempat persinggahan????sebagai tempat cercaan????
argghhhhh.....
kenapa lelaki perlu pandang rupa paras+fizikal utk pilih sebagai teman hidup????

kenapa aku marah sgt yer????
aku ni tak sedar diri ker nak cakap begitu kpd kaum adam????
YE aku sedar diri aku x secantik+seghairah pompuan2 kat luar sana....
YE aku sedar juga kemampuan aku tak setaraf dgn pompuan2 kat luar sana...
YE aku sedar diri ni serba kekurangan.....
YE aku juga sedar diri tak semua kaum adam mcm yg aku pk kan....

LELAKI......
kenapa perlu ada rs tak puas hati kat dlm dri korg???
tak boleh ke korg ikhlas menerima pompuan yg mcm aku neh seadanya????
tak boleh ker klu korg tak pandang rupa paras+fizikal seorg pompuan itu??
kenapa korg tak boleh nak setia,jujur,sayang,cinta pd yg satu lps korg bg harapan kat pompuan tu????
adakah korg puas hati bl dpt permainan hati seorg pompuan tu lps mereka serahkan sepenuh hati mereka kpd korg????
kenapa semua ini mesti berlaku wahai lelaki???
apa yg korg cari sebenarnya dlm diri pompuan itu lps korg kenal hati budi dia????
susah sgt ker utk korg berterus terang????
akan jatuh ker EGO+MARUAH korg klu korg berterus terang, setia, jujur, sayang, cinta pada seorg pompuan saja????
apakah yg ada dlm minda korg bl korg mau jalinkan satu hubungan itu????

CINTA DARI SEORG LELAKI....
aku bagaikan cukup serik utk kenal erti cinta dr seorg lelaki...
aku bg peluang kpd kau utk buktikan yg kau benar2 perlukan aku n terima aku seadanya....
tp aku silap....peluang yg aku bg xmembawa sebarang perubahan pun pd kau..
kau makin hari makin menguris hati ini....
perlukah aku bg peluang pd kau lg????
kau rasa patut ker aku bg peluang itu klu btl kau mahukan aku????
bukan 6saat@6minit@6jam@6hari@6mggu@6bulan kau kenal dgn aku...
14tahun kite berkawan.....n dah 6tahun lbh kite bersama as couple...
adakah kau masih xkenal aku ni mcm mana n g mana????
apa yg kau lihat aku masa mula2 couple dl begitu lah aku sekarang....
berubah demi kau...adakah kau akan terus setia pada aku????
tak mungkin kan kau akan setia pd aku k/pun dr dl lg aku berubah.....
kau tetap akan cri lain punya sbb kau rs diri kau hebat n bgs.....
tp kau tak pk, since kau buat mcm tu bermakna kau tak terima aku yg seadanya...
ye aku sedar diri ini wahai cinta....
tp xperlu lah sampai kau menghina diri ini sebegitu.....
kau pk lah wahai cinta.....

KAWAN LELAKI.....
kenapa korg xnak kawan dgn aku???
sbb aku ni gemokchubby???sbb aku ni xcantik???sbb aku xseksi????sbb aku ni xpandai ckp???sbb aku ni teruk???sbb apa???
YE mungkin xsemua yg pk mcm tuh....
org lelaki baik dgn aku mesti bersebab...
kebiasaannya aku menjadi org tgh utk rapatkan korg dgn pompuan yg korg berkenan....
ataupun aku ni "bijak" dlm satu2 subjek tu.....

sejarah aku masa sekolah....
dlm form 4@5....ada sorg bdk lelaki dlm kelas aku sendri....
ejek aku ni "gemok" boleh dikatakan smpi memalukan aku ditahap kritikal pd aku......
aku just warning dia n selama 3bulan dia minta maaf dgn aku....
everyday dia minta maaf tp aku buat bodoh....last2 aku maafkan jugak sbb kesian....
tp skrang dia buat perangai blk dgn aku.....kali ini aku takkan maafkan dia.......
pasal warning aku kat dia smpi skrang dia perlu terima hakikat bahawa "awek2" dia semua 'chuby' n xder yg kurus mcm dia pun...doa aku termakbul.....alhamdulillah~~~
selain drpd tu, korg baik dgn aku sbb aku baik dgn pompuan yg korg berkenan???
dah tuh ko suh aku jd org tgh smpi2kan msg korg....WTH....
tp time tuh bodo2 n xpk pun pasal neh so aku maafkan korg yg pernah minta bantuan aku.....
w/pun hakikatnya aku tau hubungan korg xmenjadi gak akhirnya.....

LELAKI.......
aku btl2 xpaham apa yg korg cri dlm diri pompuan itu w/pun korg dah nmpk diri pompuan itu mcm mana dgn korg.....
korg pun pasti boleh bezakan samaada pompuan itu hanya berlakon ataupun tidak dpn korg....
klu dia btl2 cintakan korg mesti dia tunjukkan true color dia kat korg....
klu x mesti sentiasa penuh dgn lakonan yg merimaskan jiwa raga korg....
then apa yg korg cri actually????
aku benar2 xpaham dgn korg.....

aku sedar tak semua lelaki tu mcm yg aku pkkan....
n aku juga sedar diri ini jika nak dibandingkan dgn pompuan2 kat luar sana...
aku jugak sedar diri ni mungkin xbgs utk dicintai seorg lelaki itu...
aku juga sedar diri ini mungkin xcukup baik utk kawan2 lelaki......
aku pun sedar diri ini xsempurna n perfect...
aku sedar semuanya......

LAST BUT NOT LAST......
aku minta maaf dari hujung rambut smpi hujung kaki klu aku ada terguriskan hati LELAKI korg.....
aku cuma nakkan jawapan kenapa n mengapa????
aku bukan nak ngata atau menghukum seseorg lelaki itu....
aku btl2 minta maaf klu korg terasa wahai LELAKI......
apa2 pun aku sedar tak semua lelaki itu sempurna.....
n x semua lelaki itu mcm yg aku katakan and pkkan.....



p/s: post ini sekadar luahan hati aku terhadap org2 yg telah menggoreskan hati wanita aku ini....aku btl2 terluka dgn sikap setgh2 lelaki itu...



Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


:.. I'm Yours! ≈ ..:


″ well you done done me and you bet i felt it
i tried to get you but you're so hot that i melted
i fell right through the cracks
and i'm trying to get back
before the cool done run out
i'll be giving it my bestest
nothin's going to stop me but devine intervention
i reckon its again my turn to win some or learn some

i won't hesitate no more
no more it cannot wait, i'm yours

well open up your mind and see like me
open up your plans and damn you're free
look into your heart and you'll find love love love
listen to the music of the moment maybe sing with me
ah la peaceful melody
its your godforsaken right to be loved love loved love love

so i won't hesitate no more
no more it cannot wait i'm sure
theres no need to complicate
our time is short
this is our fate, i'm yours

i been spending way too long checking my tongue in the mirror
and bendin over backwards just to try to see it clearer
my breath fogged up the glass
so i drew a new face and laughed
i guess what i'm sayin is there ain't no better reason
to rid yourself of vanity and just go with the seasons
its what we aim to do
our name is our virtue

i won't hesitate no more
no more it cannot wait i'm sure
theres no need to complicate
our time is short
it cannot wait, i'm yours! ″



Ω oohhhh...aku dh jatuh cinta dgn lagu ini.....
Ω aku tak tau kenapa aku perlu jatuh cinta dgn lagu ni dan jdkan ia sebagai lagu hati aku...
Ω adakah sbb dgn maksud setiap bait2nya???
Ω adakah aku masih lg mengharapkan sesuatu yg tidak pasti????


ohhh~~~dear izzaty....dont be like this dear.....
u should be strong and try to accept the fact yeah...
n remember ALLAH is always there to listen to all expressions of ur heart dear...
n remember also that ur family is always there with u dear...



Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Sabtu, Januari 15

:.. NoNe ..:

aku cuba memahami keadaan sekeliling....
termasuk lah diri aku dlm situasi2 ini.....
aku cuba utk mengerti apakah yg cuba dismpikan kpd aku sebenarnya..
adakah YG MAHA KUASA itu nak menguji tahap kesabaran atau cuba menguji tahap kesetiaan aku atau menilai diri in?????
YA ALLAH...apakah semua ini????
aku sudah penat dgn semua permainan ini.....
aku cukup2 xlarat nak hadapi hari2 yg mendtg.....
aku cuma berharap akan ada cahaya kebahagiaan utk diri ini tanpa KAU menguji lg diri ini....
YA ALLAH tlg lah hamba-Mu ini utk kekuatan hati serta minda utk mengharungi hari2 yang mendtg........
aku cuba utk mengerti YA ALLAH.......



Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Krisdayanti - Kamu Dihatiku Selamanya (Official Video Clip)



: awk...dgrlah awk......
'awk sentiasa ada dlm hati ini...sentiasa awk...senakal2 pun sy kat dunia luar tu awk tetap sentiasa ada dlm hati ini...sbb awk byk ajar sy pasal dunia luar tu....sbb awk ajar sy erti sebenar rindu,kasih,sayang,cinta.....'
awk....dgrlah awak......
'sy rindukan saat2 kite bersama....sy rindukan juga kata2 pujuk awk w/pun awk xpandai pujuk...sy juga rindukan msg2 awk yg romantik w/pun awk xromantik actually....'
awk...dgrlah awk....
'sy btl2 sayangkan awk....sgt2 sayang.....'


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


SEPARUH JIWAKU PERGI anang with LIRIK



tiba2 jer aku rasakan yg 'dia' makin jauh dr aku....
adakah 'dia' bukan jodoh aku???
"YA ALLAH..kuatkan lah hati ku YA ALLAH jika benar dia bukan milikku......"


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Khamis, Januari 13

:.. AdAKaH SaLaH?? ..:

Aku cuba memahami keadaan sekeliling....
Adakah salah utk berblog ini???
Adakah blog ini hanya tmpt utk melepaskan rasa amarah,ketidakpuasan hati, rasa kecewa, gembira atau apa2 saja rasa????
Aku makin keliru....
Bg aku...Blog aku hanya tmpt luahan dimana ada org2 yg tidak boleh n tidak mahu mendgr apa yg aku cuba smpikan......

adakah sbb berblog ini boleh menyebabkan kawan pun menjadi musuh????
ALLAHUAKBAR~~~

klu inilah hasil akhir blog dicipta maknanyer tiada guna adanya blog....
jika apa yg dismpikan itu pun menjadi kesalahan bg sesetgh pihak...
jika apa yg diluahkan rasa hati ini menjadikan kawan kepada musuh....
utk apa BLOG ini sebenarnya????

adakah semua org mempunyai perasaaan yg sama????
atau adakah semua org hanya boleh berkongsi saat dia happy saja dlm blog mereka???
oohhh utk apakah sebenarnya?????
aku btl2 keliru????

p/s: disebabkan aku keliru inilah yg buat aku pk semula perlu ker aku teruskan blog yg aku br bina ini ataupun tidak???n sbb ini juga lah smlm aku tidak post apa2 entry......


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Selasa, Januari 11

:.. LiKu-LiKu KeHidUpAn ..:

skrang tahun 2011 bermakna usia juga akan bertmbh...
bermakna skrang aku dah hidup kat muka bumi ALLAH ni selama 24tahun 4bulan 14hari (8901 hari)....
**mau kira mcm mana, klik ini..
selama itu jugak lah dr aku lahir hingga belajar dr sekolah rendah ke sekolah menengah ke universiti utk diploma till degree, aku masih lg dlm Selangor...aku hanya kuar dr Selangor utk bercuti2 saja...hehehee~~~
skrang apa yg aku buat???aku mencari pekerjaan...
ye aku tgh cri utk membalas jasa2 org tua aku...
agak byk aku hantar resume dan g interview tp rezeki aku masih jah lg rupanya....


ok..back to story....
aku lahir pd 29 Ogos 1986, kat klinik saja dlm Selangor...
aku mula ikut Mama ke sekolah sejak usia aku 4thn....
aku tak pergi ke tadika seperti org lain...aku xpernah menyesal pun mengenainya...sbb aku dpt pengalaman awal ke sekolah...
aku mula pakai bj sekolah rendah pd usia aku 6thn...
aku darjah 1 dua kali beb..mcm xpercayakan??huk3~~~
aku sekolah dgn Mama dr darjah 1 smpi darjah 3 je; SK TBA(1),Port Klang...
darjah 4 till 6, aku dah ke sekolah lain; SK TKJ,Klang...
bak kata Mama senang utk aku ulang-alik bl ada koko...
yelah sekolah kebangsaan sebelah je dgn sekolah agama...so kita main lompat2 pagar je lah...huk3~~~
UPSR aku xder lah hebat mcm org lain...kira ok2 jer....

kemudian aku masuk sekolah menengah plak....
everyday jln kaki...kadang2 berkwn, kdg2 sorg2..cukup berani lah tu jln kaki kan??
cuma masa form 1-2 je kot blk sekolah, ayah amik sbb amik Mama dr sekolah terus amik aku skali...tp kadang2 kena jln kaki gak...
form 1-4 aku sekolah kat SMK Raja Mahadi,Klang...
form 4 aku kejap jerk, dah tu aku pindah ke Sekolah Teknik Klang, jurusan Pengurusan Perniagaan(PPN) smpi lah ke form 5...
PMR aku jgn ckp...tp Alhamdulillah gak la result nyer...
tahap IQ aku x sehebat Along+Boboy....
same thing happen dgn SPM aku....
huk3~~~kadang2 rs nyesal gak dgn tahap IQ sendiri...
smpi tertanya2 gak...nape IQ aku xsehebat Along+Boboy???
teruk sgt ke aku neh???

Allahuakbar~~naper lah aku boleh terpk semua soklan2 itu...even till now kot aku masih pk kenapa aku x sehebat mereka..

aku xder peluang nak jejak kaki ke IPTA so Ayah pilihkan IPTS...
pilihan nyer adalah Unisel..time tuh xtau apa2 so ikut je lah....
Diploma jurusan IT selama 3tahun..
kemudian aku smbg pula dgn Degree dlm IT with Supply Chain Management(SCM)...
tak ramai yg tahu jurusan degree aku neh sbb Unisel, U pertama yg buat jurusan neh...huk3~~~
dlm tahun terakhir semester akhir diberi plak peluang praktikal..
so aku buat praktikal kat Besi APac Sdn Bhd..dl dikenali sbgai Fico Asia Sdn Bhd...

hari2 terakhir bekerja kat BA..serasa mcm tak sanggup lg nak hadap dgn kerenah org yg tak reti nak ngaku salah...dah tu sentiasa mencari kesalahan kita tp x berjaya...ahak~~~


n skrang, aku tgh mencari peluang lain utk aku bekerja...
aku masih lg bersabar utk peluang rezeki aku...
sementara aku masih tak bekerja ini aku buat bakti kat Mama dgn menghantar+mengambil dr sekolah...
kadang2 layan Mama dgn bw keta mana2 yg Mama nak p...
demi membalas jasa Mama n aku ikhlas lakukannya....
insya-Allah akan smpi juga rezeki aku nanti kan???


p/s: apa2 pun aku sentiasa bersyukur dgn hidup aku selama ini...
aku ♥ ♥ sgt2 kat family aku w/pun aku serba kekurangan dlm adik-beradik...
insya-Allah, Allah akan bg juga peluang kat aku utk aku balas jasa kedua2 org tua aku....



Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Isnin, Januari 10

:.RaMaLaN ZoDiAk.:

awat aku post mende neh???actually nak jdkan hiburan saja...
asyik berluah2an aje..skali skala nak berhibur jugak kan??
so enjoy ler bc zodiak(versi indonesia) korg yer..... ;))


Ada begitu banyak ramalan jodoh, salah satunya berdasarkan dengan zodiak. Dalam ramalan zodiak terbagi 12 bintang. Yang masing-masing bintang memiliki kecocokan antara satu dengan yang lainnya.

Penasaran? Berikut adalah jodoh pada masing-masing zodiak.

Eitsss…Tunggu dulu! biar nggak sulit ramalan kita berdasarkan dengan wanita ya. Jadi bagi para ladies tinggal lihat saja keterangan selanjutnya untuk mengetahui jodoh yang cocok. Untuk para pria harus baca semua :

TAURUS
Mengapa jodoh dari Bintang ini didahulukan? Karena setiap wanita yang memilikinya mempunyai jodoh dengan semua zodiak. Jadi siapapun priamu maka kamu dapat berkenalan baik dengan dia.

GEMINI
Ramalan pada zodiak ini memiliki jodoh dengan pria yang memiliki bintang scorpio dan Sagitarius.

CANCER
Ramalan pada zodiak ini memiliki jodoh dengan pria yang memiliki bintang CAPRICORN, PISCES, atau SCORPIO

LEO
Ramalan pada zodiak ini memiliki jodoh dengan pria yang memiliki bintang PISCES, TAURUS, atau CAPRICORN.

VIRGO
Ramalan pada zodiak ini memiliki jodoh dengan pria yang memiliki bintang SCORPIO atau AQUARIUS

SCORPIO
Ramalan pada zodiak ini memiliki jodoh dengan pria yang memiliki bintang CANCER atau SCORPIO sendiri

CAPRICORN
Ramalan pada zodiak ini memiliki jodoh dengan pria yang memiliki bintang VIRGO atau GEMINI

SAGITARIUS
Ramalan pada zodiak ini memiliki jodoh dengan pria yang memiliki bintang VIRGO atau GEMINI.

LIBRA
Ramalan pada zodiak ini memiliki jodoh dengan pria yang memiliki bintang SCORPIO atau AQUARIUS

PISCES
Ramalan pada zodiak ini memiliki jodoh dengan pria yang memiliki bintang Virgo dan cancer

ARIES
Ramalan pada zodiak ini memiliki jodoh dengan pria yang memiliki bintang SAGITARIUS atau CAPRICORN

AQUARIUS
Mangapa bintang ini terakhir? Berbeda dengan taurus, Jika wanita yang memiliki ramalan bintang ini, maka dia cocoknya hanya sama dengan sesama zodiak Aquarius.

Apakah benar ramalan jodoh diatas? Wah saya juga nggak tahu! Nah bagaimana jika jodoh pada masing-masing bintang itu salah! Namanya juga ramalan, nggak mungkin 100% benar… kalau salah ya maaf-maaf aja.



Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Ahad, Januari 9

:..TeMa..:

Ahak~~
apasal lah tajuk aku neh tema plak.....
teeettt~~~
actually lps zohor kuar bersama2 dgn Mama+Along sekadar mencuci mata saja kat Tesco Bukit Tinggi Klang cni jerk...
p Nagoya...itu dia~~~
mcm biasa servey bj2 ela+bj liplap2....
Mama sibuk mencari kain dia so bukak lah story dgn Along sambil mata masing2 melilau tgk2 bj.....
apa kena mengena nyer kan smbil lilau2 tuh...
so masing2 pun bukak ler tema masing2 tp tah bl nak realisasi nyer pun not sure~~~
kah3...mcm kelakar lah plak bl dua beradik citer pasal tema "kawin" masing2...
sekadar berangan2 boleh lah kot....realisasi???? NO KOMEN.....
so hasil perbincangan kiteorg...
mmg sah color sama...sah2 ler aku yg kena ngalahkan sbb aku neh kan adik..
huhuuuu~~actually warna tema aku suda dikebas oleh "sepupu"ku....
so bl aku dah dok pk color lain boleh plak sama dgn Along....
aduhhh~~~kena pk color lain lg ker????
huhuhuu~~tp xper turn aku lmbt lg kan???so no need to think right now...
yeeaaahhh~~itu yg terbaik....


so apa color tema korg plak yer????
share2 lah ckit....
lg2 korg yg semakin hampir utk ke arah itu....
heheeee~~~


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


:..KaTa HaTi..:

apa kaitan tajuk aku pepg buta neh???
aku sendiri sering tertanya2....
aku juga sukar nak percaya apa yg hati ni beritahu.....

apa yg aku maksud skrang ialah dimana aku sering kali akan terasa sesuatu benda yg 'kureng best' pd org2 yg aku sayangi.....
mula2 aku xpercaya dgn kata2 hati neh tp lps beberapa kali terjadi nak xnak, sedikit sebyk aku mula percaya dgn kata hati neh....
tp kadang2 ianya memakan diri aku jugak.....terlalu ikut kata hati sgt...
ALLAHUAKBAR~~~apakah yg KAU cuba tunjukkan kpd hamba-Mu ni YA ALLAH???

actually dr lps maghrib lg aku dah rasa x sedap hati....
then br beberapa jam lps, tgh syok belek2 FB member,alih2 aku menangis sendiri...tak tau apa punca nyer....
dan2 lah hati aku gtau ada benda yg tak kena neh tp xtau siapa....
aku pun msg tanya dgn 'someone' neh....


**sms antara aku & 'someone' tu....
aku: awk..awk OK ker??awk kat mana tu??store ke umah???(byk nyer soklan aku kat 'someone' neh kan???)

5minit lps tuh br 'someone' neh balas...
'someone': org br lps accident neh...dh agak dh mesti leh rs ada yg xkena kan??? awk xyah lah risau yek...g je la tido OK...org OK je neh...

aku: {blur}...mcm maner org nak tido klu dah hati neh xbest...
huhhhh!!!tu dia...aku dah habaq dah td...


'someone' tu terus diam xbalas msg aku n till now aku xleh tido...jwp nyer tggu subuh ler br aku tido....

aku sendiri pun tak paham kenapa aku leh rasa semua tu....
aku masih ingat smpi skrang kejadian pertama aku leh rs benda2 neh...
time tu aku tergerak hati nak call one from my best fwen...
tup2 dia pick-up fon aku dgr dia nangis teresak2...
dah suda...tanye kenapa, dia jawab br 'break-off' dgn pakwe dia...

kadang2 hati aku neh btl katanya kadang2 tak....
rs2 korg mcm maner lah aku jwb paper exam kan????
thru hati o fakta o suka aku ler.....kah3~~~smpi skrang pun aku x sure..
apa2 pun aku tetap diri aku...
n aku tau ALLAH nak tunjukkan sesuatu kat aku cuma xpasti apakah dia...
mungkin pasal perjalanan hidup aku atau pilihan hati aku atau mmg keistimewaan aku???
apa2 yg tejadi semuanya kehendak YG MAHA KUASA LG MAHA MENGETAHUI....
slg aku leh rs, insya-ALLAH aku akan cuba hargai rs itu....




Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Sabtu, Januari 8

:.. SaYa & FaMiLy..:

Well smlm xder nak post apa2 kat blog neh sbb xtau nak story apa....
Today tergerak hati nak kenalkan family saya....
hehehee~~~
even family saya tak besar tp saya sayang family saya sgt2.....

Family saya ada 5 org termasuk lah saya...
Ayah, Mama, Along(kakak), Izz(saya) dan BoBoy(adik)...
**tah bl lah family neh nak membesar mcm family2 org lain tah...kui3~~~

GMBR NI TIME RAYA 2010


ini ayah n mama saya..
Hj. Mohamad Hamid & Hjh. Robingah


ok..kami 3beradik saja ya...2 perempuan & 1 lelaki...
Along(Qistina), saya(`Izzaty) & Boboy(Ahmad Syamil)


ni lah penambah rasa dalam family saya...
perkenalkan KITTY si gedik~~~


--------------------------------------------------------------------------

Ayah sy bernama Hj. Mohamad Hamid b. Hj. Abd Kadir...bekerja under swasta kat Shah Alam...insya-Allah next year 'tamat perkhidmatan'...huk3~~~

Mama sy bernama Hjh. Robingah b. Hj. Kartijo..bekerja under gov..Mama pun insya-Allah next year 'tamat perkhidmatan' gak..awal sbln dr ayah...huhuuu~~



ok...ni lah Along sy....nama dia Qistina..unik kan nama dia??ye lah salu org cina/india jerk ada nama neh..
skrang neh dia keje kat Kota Kemuning..ehemm~~bl mau kasi Abg Long sama kami???heheee~~~


next...sy lah...hehehe~~
Nama sy `Izzaty..dpn I tu dah koma atas OK..dlm surat beranak+IC ada yer..vary special nyer nama..Ayah kata polis tuh yang buh koma atas tuh..ye ker??ye lah kot....huk3~~
skrang neh sy jd penganggur terhormat..ehh tak lah...keje sy skrang neh hantar+amik Mama keje n dlm ms yg sama cri keje tp rezeki sy blom smpi lg...huk3~~~

**p/s:sapa2 ada keje kosong sila gtau sy yer..sy mau apply..penat sudah dok umah neh...ngeee~~~

last sekali,satu2nya adik lelaki sy..nama dia Ahmad Syamil..skrang neh tgh amik Diploma Pertanian kat UPM Bintulu...seronok dia sthn brape kali turun naik 'belon' tuh....hisshh~~~




--------------------------------------------------------------------------

OK..rsnyer dh byk story pasal family sy neh....
apa2 pun saya syg sgt2 family sy yg kecik neh....
dgn ada nyer ayah+mama,along n adik....
insya-Allah coming soon sy akan story gak akan penambahan family sy neh....Insya-ALLAH.....


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Khamis, Januari 6

:..UNiSEL & WaNg..:

Org mesti pelik kenapa post aku kali neh pasal Unisel & wang..
sapa2 yg penah study kat Unisel mesti dah lali dgn benda ni...
klu yg br tuh mungkin terperanjat kot....

OK..post kali neh aku ditahap bengang sekali dgn pihak pengurusan kewangan Unisel.....boleh x klu student portal tuh updated btl2...jgn kasi bikin org panas lah weyh..3bln lps p check statement korg kata korg yg "hutang" dgn aku...tp ari ni p skali lg kata aku plak "hutang" dgn korg....lg byk plak tu dr 3bln lps.....apa kes weyh????

aku dah xder nak berkias2 dah neh...terus terang je lg bgs....
nak band aku???hello~~org ckp benda yg btl OK....
aku yg dok bg duit kat korg takkan lah aku xreti nak kira plak....
korg neh suka mkn duit lah...kasi cas2 tersembunyi....
cuba bg terang2 b4 student masuk....
ni byran2 ni utk sekian2.....
dah tu bl lmbt byr xnak kuar kan exam slip...
tahan transkip org....dh tu nak cri keje mcm mane????
walaweyh~~~giler panas dh aku neh......

apa2 pun aku harap sgt if kot2 ada org pengurusan Unisel terbaca post aku neh....tlg lah jgn bikin panas hati student....
lg2 bg student yg xmampu bagai mcm mane???
mcm neh ker Univesiti Kerajaan Selangor????
adduhhh~~~kasi upgrade lah pengurusan tu...
xkan lah dah 11thn pun masih sama gak....
konvo pun setahun skali jerk...
cuba lah buat dua ke tiga thn sekali....
dah "pau" wang student byk2 buat apa????
ada cas tersembunyi lg tuh.....
alahaiii~~~~


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Sahabat Sejati



this is for my really2 true friend....
insya-Allah i will be there for u.....


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Rabu, Januari 5

:.JoDoH.:

Perlu ke jodoh ini dipertikaikan???
Salah ker klu jodoh itu dtg lambat???
Apa2 pun urusan jodoh itu semua ada pada tangan Allah SWT.

Terdapat tanda jodoh dalam Islam itu adalah “3M”. Apa itu?

Siapa yang boleh Memaklumi, Memaafkan dan Memotivasi diri kita ke arah yang lebih baik Insya-Allah itu adalah jodoh kita..

Jadi kalau nak cari jodoh, carilah yang boleh melakukan 3M diatas supaya hubungan cinta dapat diberkati dan tidak cerai-berai akhirnya. Jadi jodoh itu janganlah berdasarkan nafsu semata-mata tapi haruslah berdasarkan Islam (kuat aqidahnya, rajin ibadah dan indah akhlaknya) juga.
Jika cinta itu menurut Islam maka cinta itu datangnya dari Allah.

Ingat 3M diatas supaya kita benar-benar mendapatkan Jodoh menurut Islam yang dapat membahagiakan kita dalam hari-hari yang mendatang. Mencari jodoh berdasarkan Islam. Insya-Allah akan membahagiakan hidupmu baik dunia maupun akhirat.Jangan percaya dengan ramalan jodoh atau cinta monyet. Sebab, tu bukan jodoh yang sesungguhnya.


Jodoh terbahagi kpd 3, iaitu :

1) JODOH DARI SYAITAN
iaitu lelaki dan perempuan yang berjalan berpegangan tangan dan menuju ke arah kemaksiatan. apabila si perempuan tadi mengandung,barulah si lelaki tadi menikahi perempuan tersebut.

2) JODOH DARI JIN
iaitu lelaki yang menyukai seorang perempuan yang tidak menyukai dirinya. lalu dibomohkan dan disihirkan perempuan itu untuk setuju berkahwin dengan lelaki tadi.

3) JODOH DARI ALLAH
iaitu pandangan 2 pasang mata iaitu lelaki dan perempuan sehingga menusuk ke dalam jiwa. lalu,lelaki itu pun masuk meminang perempuan tadi. perempuan tadi menerimanya. mereka bernikah dan bercinta selepas itu kerana cinta selepas kahwin adalah satu2nya cinta yang diredhai ALLAH. bercinta sampai ke syurga..itulah syurga cinta..tanpa berlakunye sebarang bentuk kemaksiatan..

Sem0ga diri ini bertemu j0d0h dari ALLAH..j0d0h yang membawa kepada kebahagiaan dunia dan akhirat..insyaALLAH



p/s:ada terbaca kat dlm 1 blog neh tp x brape ingat lah plak apa nama blog dia...anywhere thanks 4 sharing....


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


:.saHaBaT & CiNtA.:

Ye...sahabat&cinta tajuk aku kali neh....
kenapa aku pilih tajuk neh kali ni???

sbb aku dh penat dgr kata "kite ni kan sahabat/kawan..."
apa maksud korg bg statement mcm tu klu x boleh nak bantu......
orait, nak kata aku neh xpaham....
huurrmmm~~~bukan aku xpaham...
tp aku dh terlebey paham dgn perangai kawan2 aku....
bl korg minta tlg dgn aku xleh nak tggu bl aku senang....
time2 aku tgh sibuk tu gak yg korg nak.....
dah tu bl aku minta tlg plak aper cer???
aku bukan minta pembalasan tp agak2 lah....
dah korg sendiri pun ckp "kite ni kan sahabat/kawan..."

bg aku ungkapan tu lah yg buat aku memakan diri neh....
sbb kawan...aku t'lepas akan cinta hati aku sendiri...
sbb kawan...aku sering kena mare dgn 'family'...
sbb kawan...aku "gagal" dlm misi aku...
sbb kawan...aku kena pulau...
sbb kawan...aku asyik kena tikam belakang...

aku jd "benci" dgn perkataan kawan/sahabat neh....
ye mmg kejam ayat aku neh.....
kadang2 smpi aku sukar nak bezakan intan permata nyer seorg sahabat itu..
ye bak org2 kata, "kawan sama gelak senang utk dicari, tp kawan sama menangis...."
aku x nafikan langsung pasal kata2 neh....

sejak aku kenal apa itu cinta n b4 itu aku byk luangkan masa dgn sahabat..
tgh aku bercinta, aku anggap dia spt sahabat yg lain....
rupa2nya aku silap perhitungan....
smpi masa aku kena 'tggl' utk kenal apa itu cinta n apa itu sahabat...
then time tu br aku sedar, sahabat n cinta lain...

aku t'paksa lupakan apa itu cinta demi sahabat..
patutkah begitu???
sggh xpatut kan aku neh...n mmg patut pun aku kena 'tggl'....
ALLAHUAKBAR~~
ye silap aku juga dlm bersahabat n bercinta....
mungkin aku perlu cari lg erti bercinta n bersahabat...

sahabat mungkin xkan smpi ke mana klu dia btl2 bukan gelak+menangis+susah+senang bersama2.....
cinta mungkin akan smpi klu dia btl2 boleh jd sahabat gelak+menangis+susah+senang bersama2 dgn kita....


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


.::KaTaKAnLah::.

Katakanlah–Nora

Sekian lama
Kita bersama
Tanpa jalinan yang nyata
Tetapi di saat ini
Renunganmu mengimplikasi

Degupan cinta
Kian terasa
Ternyataku di lamunan
Katakanlah oh kepadaku
Jika asmara menghadirimu jua

Kerna tanpa ungkapan
Cintamu
Sangsi menghantui
Kerna hati ini
Tiada lagi ragu
Mengucapkan kata cinta

Katakanlah kepadaku
Apakah rahsia di hatimu
Jangan sampai
Terlanjurnya waktu
Untuk memulakan asmara
Katakanlah segalanya
Disaksikan seluruh cakerawala
Agar perasaan cinta suci
Dapat kita bina
Menjadi istana bahagia

Tanpa ikatan pasti
Tiada gunanya
Untuk kita bermesra
Tak ingin hanya cinta dariku



---------------------------------------------

Katakanlah-Drive

Seakan menahan matahari 'tuk kembali
Melakukan hal yang tak mungkin
Menelusuri jalan pikiranmu saat ini
Membuat ku tak berhenti berpikir

Apa yang telah berubah sikapmu padaku
Oh adakah yang ku tak pernah tahu
Jika ada sesuatu yang membuatmu gelisah

Reff :
Yang kau ingin katakanlah
Yang kau mau katakanlah padaku
Tak ingin kau merubah keadaan ini
Aku merindukan kamu yang dulu

Apakah ku harus meninggalkan semua
Kehidupanku semua yang tak kau suka
Apakah ku harus tak lagi menjadi diriku

Back to Reff :

Ku berikan waktu untuk berpikir
Cara mengatakannya padaku
Ku ingin kau tahu ku takkan berubah

Yang kau ingin katakanlah
Kau mau katakanlah padaku

Kau ingin katakanlah
Kau ingin katakanlah
Tak ingin kau merubah keadaan ini
Aku merindukan kamu yang dulu

Kamu yang dulu



-------------------------------------------------------------
Antara dua lagu yg tajuknya sama tp mana satu yg jadi pilihan hati???
Ahak~~~ Katakanlah......


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Selasa, Januari 4

.::Tiada PengErtiAn::.

Aku tak paham kenapa perlu ada yg tak berpuas hati neh???
Aku sendiri tak pasti apakah perlunya rasa hasad dengki itu???
Aku juga xpaham kenapa perlu tikam belakang bg sesama saudara seIslam???
Permainan apakah yg mereka ingin mainkan???
Aku jd bingung bl memikir semua yg terjadi kpd aku.....
Bl aku pk kan blk semuanya, ada baik jika aku tidak perlu bersahabat baik atau berbuat baik dgn sesiapa sahaja.....
Akibatnya hati aku sendiri yg sakit+merana....
Ya Allah, KAU kuatkan lah hati hamba-Mu ini...

Doa Agar Terhindar dari Kejahatan dan Dengki
"Katakanlah (wahai Muhammad):
Aku berlindung kepada (Allah) Tuhan yang mencipatakan sekalian makhluk. Dari kejahatan makhluk-makhluk yang Dia ciptakan. Dari bahaya gelap apabila ia masuk. Dari kejahatan makhluk-makhluk yang menghembu-hembus pada simpulan-simpulan (dan ikatan-ikatan). Serta dari kejahatan orang yang dengki apabila dia melakukan dengkinya." (Surah Al-Falaq:1-5)


Doa Selamat daripada Orang yang Melakukan Kejahatan
"Nabi Lut berdoa dgn berkata:
Wahai Tuhanku,tolonglah daku terhadap kaum yang melakukan kerosakan(menderhaka)."
(Surah Al-Ankabut:30)



Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


.:kEMuSyKiLaN:.

kadang2 aku sendiri tertanya2 pasal kemusykilan apa2 pasal agama....
selain dr ayah aku sendiri sebagai rujukan,
aku kadang2 perlukan khidmat web2 yg ada contohnya soal jawab agama ....
tp entah lah smpi skrang aku masih lg mencari web2 yg ada unsur hukum hakam...oohh ke aku sendirik yg terlepas pandang pdhal ada web2 sebegitu...
ALLAHUAKBAR....sggh lalai aku neh.....
apa2 pun aku akan sentiasa mencari dan mencari.......


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Isnin, Januari 3

Semakin Rindu Semakin Sayang~~~

Artis: Dayangku Intan
Lagu: Semakin Rindu Semakin Sayang



Ku pendamkan hasrat hati untuk menyintaimu
Kerna aku takut 'tuk terus-terang
Bimbang aku bimbang jika kau tak sudi
Oh... Tentu aku malu
Bagaimana nanti ku harus harungi

Kenyataan... Kenyataan
Harap kasih... Harap kasih
Tapi sayang tiada balasan
Kecewa sedih

Setiap hari aku tatap wajahmu
Lidah ku kelu dan membeku
Tetapi sinaran sepasang matamu
Buat aku semakin rindu
Semakin sayang... Kepadamu

Kenyataan... Kenyataan
Harap kasih... Harap kasih
Tapi sayang tiada balasan
Kecewa sedih



--------------------------------------------------------------
Novel yg br mggu lps aku abiskan baca...
happy ending...xpenah ada novel yg x happy ending kan...
nasib baik si gadis sempat sedar yg dia sebenarnya cinta kan siapa....
beruntung jika mcm itu...


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Sabtu, Januari 1

percubaan kedua~~

masih perlu byk lg aku pelajari ilmu blog neh.....

dpt info br dr sahabat kampus iaitu en.jamiluddin about nuffnang.....
leh dpt income hanya dgn berblog....
even berita best utk aku yg tak bekerja ni tp aku perlu stabilkan dri dl dgn blog aku neh.....
pelajari apa yg patut dl....
dah stabil n ramai follower br leh pk nuffnang tu kot.....(ada ker follower aku??kah3~~)
neh nak masuk blog sendiri pun terkial2 lg mencri mana nak login....aduhhh~~~
btl2 newby neh......


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


:.. URL please ..:

hai kawan2....
mai ler tgglkan korg nyer URL blog dgn nama korg.....
insya-allah nanti kite respond blk ya......
nice to know u all.....
luv u all lah~~~




Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


permulaan 2011~~

01/01/11.....
permulaan utk aku memulakan blog.....
oohhh~~~sggh t'pengaruh slps byk membaca blog kawan2 n org2 lain mengenai kehidupan serta mcm2 lg......
apa2 setakat neh aku belum ada idea utk tulis apa kat blog neh cuma mahu mengexplore apa2 yg patut utk cantikkan blog neh......
WELCOME to BLOGGER dear IZZATY.....


Miss Izz Mengaku: gmbr2 ada yg ada dlm mana2 entry Miss Izz telah ambil dr En.Google dan simpanan Miss Izz sendiri..jika ada sebarang persamaan atau pengambilan secara haram dari mana2 HARAP MAAF dan MINTA HALAL... sekian ~__~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:.. BanTu-MemBsnTu AmALan MuLia ..: